Η πρώτη εμφύτευση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015, 17:02
Η πρώτη εμφύτευση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια
Η πρώτη εμφύτευση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια διενεργήθηκε με επιτυχία στο νοσοκομείο Υγεία.

Ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια (leadless pacemaker) αποτελεί μια επαναστατική εξέλιξη στην τεχνολογία των βηματοδοτών. Το μέγεθός του είναι τo ένα δέκατο του μεγέθους ενός συμβατικού βηματοδότη. Έχει τη μορφή μιας μικρής κάψουλας που ενσωματώνει την μπαταρία, το ηλεκτρόδιο και το λογισμικό ενός κλασικού βηματοδότη και στερεώνεται με μικροσκοπικά άγκιστρα στο εσωτερικό της καρδιάς. Η προώθηση του βηματοδότη στη δεξιά κοιλία γίνεται μέσα από ειδικό καθετήρα από τη μηριαία φλέβα, ο οποίος αποσύρεται μετά τη στερέωση της κάψουλας, χωρίς να αφήνει ουλή ή άλλα σημάδια, όπως γίνεται με τους συμβατικούς βηματοδότες.

Όπως τόνισε ο διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας, Βηματοδοτών και Απινιδωτών του Νοσοκομείου Υγεία, καρδιολόγος - ηλεκτροφυσιολόγος κ. Θεόδωρος Αποστολόπουλος, «ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια ενδείκνυται σε ασθενείς με μόνιμη κολπική μαρμαρυγή και συμπτωματική βραδυκαρδία ή παύσεις. Ιδιαίτερα ωφελούνται ασθενείς με προηγούμενη λοίμωξη στο βηματοδοτικό σύστημα, ασθενείς σε αιμοκάθαρση ή με κακή βατότητα του φλεβικού δικτύου των άνω άκρων λόγω ακτινοβολίας. Πέραν του αισθητικού αποτελέσματος, το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγονται οι επιπλοκές που ορισμένες φορές σχετίζονται με τα ηλεκτρόδια και τη θήκη του βηματοδότη (όπως αιματώματα, λοιμώξεις θήκης ή ενδοκαρδίτιδες, πνευμοθώρακας, μετακίνηση ηλεκτροδίου κ.ά.), που αναγκάζουν σε νέες επεμβάσεις και παρατεταμένες νοσηλείες».

Ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια έχει διάρκεια ζωής έως 10 χρόνια, είναι συμβατός με μαγνητική τομογραφία και έχει τη δυνατότητα ελέγχου με τηλεμετρία, δηλαδή εξ αποστάσεως (μέσω internet). Η τοποθέτησή του γίνεται με τοπική αναισθησία και χορήγηση μέθης στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και η νοσηλεία διαρκεί μία-δύο ημέρες.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015, 17:05