Η Ρωσία αλλάζει τη νομοθεσία της και κατατάσσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε διαφορετική κατηγορία ρυθμίσεων από τον καπνό, ακολουθώντας έτσι τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις που το χαρακτηρίζουν αφενός ως εντελώς διαφορετικό προϊόν, αφετέρου ως πολύ ασφαλέστερο του συμβατικού.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov, «η ρωσική κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να κατατάξει αυτές τις συσκευές σε διαφορετική κατηγορία, καθώς είναι εντελώς διαφορετικά από τα συμβατικά τσιγάρα και τον καπνό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών –περιλαμβανομένων και των δυτικών επιστημόνων- σύμφωνα με τους οποίους είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά. Το ποσοστό αυτό είναι συζητήσιμο, όμως το γεγονός αυτό είναι προφανές. Έτσι, θα πρέπει οι ρυθμιστικοί κανόνες των προϊόντων καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων να είναι ξεκάθαρα διαφορετικοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός τόνισε ότι με την κίνηση αυτή συμφωνεί και το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, συνέστησε στους καπνιστές να επιλέξουν άλλα εναλλακτικά και πιο ασφαλή μέσα! Όσον αφορά στη νομοθεσία, ο Manturov ανέφερε ότι θα περιλαμβάνονται περιορισμοί σχετικά με την πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανήλικους, όπως και για τη χρήση τους στα σχολεία.

Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από ειδικούς στον τομέα της υγείας, αρκετοί εκ των οποίων εξεπλάγησαν, καθώς η Ρωσία μέχρι πρότινος ακολουθούσε ιδιαίτερα αυστηρή πολιτική απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σημειώνεται ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αυτή η διάκριση στη νομοθεσία δεν έχει γίνει, παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης