Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014, 10:20
Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Οι στατίνες που συνταγογραφούνται ευρέως για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Τα εν λόγω φάρμακα είχαν συσχετιστεί και στο παρελθόν με αυξημένη συχνότητα διαβήτη, όμως δεν ήταν βέβαιο ότι ευθύνονταν όντως για αυτό. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι πράγματι οι στατίνες μπορούν να αυξήσουν λίγο το βάρος του ασθενούς και να οδηγήσουν σε διαβήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οφέλη από τη χορήγησή τους, τα οποία υπεραντισταθμίζουν τους όποιους κινδύνους και παρενέργειες, δικαιολογούν τη συνέχιση της συνταγογράφησής τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Σβερτλόφ του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του University College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ανέλυσαν στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είχαν στο παρελθόν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για στατίνες.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι στατίνες αυξάνουν κατά μέσο όρο 12% τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε βάθος τετραετίας, ενώ όσοι έπαιρναν αυτά τα φάρμακα πάχυναν 240 γραμμάρια κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές οδηγίες, οι στατίνες πρέπει να δίνονται σε ανθρώπους που έχουν 10% ή μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού προβλήματος μέσα στην επόμενη δεκαετία (με βάση μια «φόρμουλα» που χρησιμοποιούν οι καρδιολόγοι για να αξιολογήσουν τους παράγοντες κινδύνου κάθε ατόμου). Επίσης, χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο νέου επεισοδίου.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο κάπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη λόγω των στατινών μπορεί να μειωθεί, αν ο ασθενής υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014, 11:16