Ζήσης Ψάλλας

Η στέρηση του ύπνου συσχετίστηκε με βλάβη του DNA σε μια μελέτη που περιέλαβε 49 υγιείς αναισθησιολόγους οι οποίοι είχαν κάνει εξετάσεις αίματος σε διαφορετικά χρονικά σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γιατροί της μελέτης που καλούνταν να εργαστούν τη νύχτα, είχαν χαμηλότερη έκφραση των γονιδίων επιδιόρθωσης του DNA και περισσότερα θραύσματα DNA από τους συμμετέχοντες που δεν δούλευαν νύχτα. Το κατεστραμμένο DNA αυξήθηκε μετά από μόλις μία μόνο νύχτα στέρησης ύπνου.

Παρόλο που απαιτούνται επιπλέον έρευνες, αυτή η βλάβη του DNA μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο και καρδιαγγειακές, μεταβολικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη στέρηση ύπνου.

«Παρά το γεγονός ότι το έργο αυτό είναι πολύ προκαταρκτικό, είναι σαφές από τα αποτελέσματα ότι ακόμα και μια μόνο νύχτα στέρησης ύπνου μπορεί να πυροδοτήσει γεγονότα που συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιας ασθένειας», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Siu-Wai Choi, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναισθησιολόγοι (και άλλοι επαγγελματίες υγείας) εργάζονται συχνά νυχτερινές βάρδιες και οι εργασιακές τους συνήθειες αλλάζουν μεταξύ της νυκτερινής και της ημερήσιας εργασίας.

Η μελέτη αυτή είναι σημαντική διότι θα επιτρέψει στους μελλοντικούς ερευνητές να εξετάσουν τον αντίκτυπο της αλλαγής του τρόπου εργασίας και άλλες παρεμβάσεις, αξιολογώντας τα κομμάτια του DNA με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει οι συντάκτες αυτής της πρωτοποριακής μελέτης, είπαν οι συγγραφείς.

Πηγή: The effect of sleep deprivation and disruption on DNA damage and health of doctors.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης