Η στοματική υγιεινή προστατεύει από σοβαρές ασθένειες. Τα χαλασμένα δόντια και ούλα μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και την ανάπτυξη νόσων του αναπνευστικού.

Η περιοδοντίτιδα είναι η σοβαρότερη πάθηση της στοματικής κοιλότητας, η οποία αποτελεί προάγγελο σοβαρών παθήσεων σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Πρόκειται για μία σοβαρή φλεγμονή των ούλων η οποία προκαλεί βλάβη στο οστό, που στηρίζει τα δόντια. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι 44% – 57% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζουν μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο ενώ περίπου 10% παρουσιάζουν βαρύτερες μορφές της νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μικρόβια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα εισβάλλουν στο αίμα και μεταφέρονται σε ζωτικά όργανα προκαλώντας λοιμώξεις. Μελέτες έδειξαν συσχέτιση ανάμεσα στην παρουσία περιοδοντίτιδας και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι διάφορες ουσίες, που εκκρίνονται από τα παθογόνα μικρόβια, προκαλούν δυσλειτουργία του ενδοθηλίου που είναι γνωστό ότι αποτελεί την αρχή της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας. Εκτιμάται ότι όσοι πάσχουν από περιοδοντική νόσο διατρέχουν 2-7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η περιοδοντίτιδα ευθύνεται και για την εμφάνιση νόσων του αναπνευστικού, όπως είναι η πνευμονία και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια για τις οποίες ευθύνεται η εισρόφηση μικροβίων από το στοματοφάρυγγα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα με κακή στοματική υγιεινή αντιμετωπίζουν κατά 4,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας αναπνευστικής νόσου σε σχέση με εκείνους που φροντίζουν να έχουν ένα υγιές στόμα. Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο ρόλος της περιοδοντικής θεραπείας στη μείωση του κινδύνου για νόσο του αναπνευστικού, ίσως να αποτελεί σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η περιοδοντική νόσος επηρεάζει αρνητικά και τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης