Θάνος Ξυδόπουλος

Τα οφέλη της βιταμίνης D στην προαγωγή της οστικής υγείας είναι ήδη γνωστά αλλά τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να προάγει μια μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στην ινσουλίνη, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά στο περιοδικό Menopause.

Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει σαφή σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του γλυκαιμικού ελέγχου, υποδηλώνοντας ότι η βιταμίνη D αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνει τη λειτουργία των παγκρεατικών β-κυττάρων.

Η παρούσα μελέτη που περιελάμβανε 680 γυναίκες από τη Βραζιλία, ηλικίας 35 έως 74 ετών, είχε στόχο να αξιολογηθεί η πιθανή συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και αυξημένης γλυκαιμίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαμηλότερη γλυκόζη στο αίμα

Από τις γυναίκες που ερωτήθηκαν, 24 (3,5%) ανέφεραν ότι λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D. Τα συμπληρώματα βρέθηκαν να σχετίζονται αρνητικά με τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Η έκθεση στον ήλιο παρείχε επίσης την ίδια συσχέτιση, αποδεικνύοντας ότι οι ανεπάρκειες της βιταμίνης D σχετίζονται με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης περιγράφονται στο άρθρο με τίτλο, “Τα υψηλότερα επίπεδα ορού της βιταμίνης D σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα“.

«Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί μια αιτιατή σχέση, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», λέει η Δρ. JoAnn Pinkerton, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS (North American Menopause Society). «Η συμπλήρωση της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, αλλά χρειάζονται ακόμη μελέτες παρέμβασης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης