Το ιχθυέλαιο, σύμφωνα με Αυστριακούς, Ελβετούς και Αυστραλούς επιστήμονες, συντελεί στην αποφυγή σοβαρών ψυχικών νόσων, όπως η ψύχωση και η σχιζοφρένεια, σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στις νόσους αυτές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ύπαρξη των ωμεγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία, όπως είναι ήδη γνωστό, λειτουργούν ως προστατευτικές ασπίδες για την καρδιά. Η έρευνα, με επικεφαλής τον δρ. Πολ Άμινγκερ, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, αποκαλύπτει ότι η λήψη κάψουλας ιχθυελαίων/ωμέγα-3 είναι το ίδιο αποτελεσματική με την παροχή συγκεκριμένης φαρμακοθεραπείας ενάντια στην εμφάνιση ψυχώσεων.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of General Psychiatry» υποστηρίζει ότι «η ανακάλυψη ότι η θεραπεία με μια φυσική ουσία μπορεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την εμφάνιση της ψυχωτικής διαταραχής, δίνει ελπίδες ότι πιθανώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα αντί-ψυχωτικά φάρμακα». Το πείραμα έγινε ανάμεσα σε 81 άτομα που είχαν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε επειδή ήδη είχαν αρχίσει κάποια ήπια συμπτώματα. Οι μισοί από τους ασθενείς πήραν κάψουλες ιχθυελαίου επί 12 εβδομάδες κι οι υπόλοιποι ένα εικονικό φάρμακο, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει τι χάπι έπαιρνε. Μετά τη θεραπεία, ο ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς για ένα χρόνο μετά την παροχή της φαρμακευτικής αγωγής. Με το τέλος της παρακολούθησης, διαπίστωσαν ότι 11 άτομα της δεύτερης ομάδας είχαν εμφανίσει κάποιο είδος ψύχωσης, ενώ από τη δεύτερη ομάδα τα άτομα που νόσησαν ήταν μόνο δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ωμεγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλουν σημαντικά στην αποφυγή της εμφάνισης ψυχώσεων, καθώς αλλάζουν τον τρόπο μετάδοσης των σημάτων ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Στην επιστημονική ομάδα που ανέλαβε τη διεκπεραίωση του πειράματος, ήταν μέλος και ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης