Η χημειοθεραπεία δεν σκοτώνει τα έμβρυα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012, 18:55
Η χημειοθεραπεία δεν σκοτώνει τα έμβρυα
Τώρα οι επιστήμονες λένε πως οι έγκυοι με καρκίνο του μαστού μπορούν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή επέμβαση χωρίς να απειληθεί η ζωή του εμβρύου και χωρίς να χρειάζεται προσφυγή σε πρόωρο τοκετό.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet Oncology» υποστηρίζει ότι τα μωρά που εκτέθηκαν σε χημειοθεραπεία όσο βρίσκονταν στη μήτρα καρκινοπαθούς μητέρας, αναπτύχτηκαν εξίσου καλά με εκείνα που γεννήθηκαν από υγιείς γυναίκες.

Ο δρ Φρέντερικ Αμαντ, που εργάζεται στο Leuven Cancer Institute, στο Βέλγιο, εκ των συγγραφέων της μελέτης, δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Οι νέες γνώσεις που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της έρευνας διευκολύνουν τη θεραπεία του καρκίνου, παρέχοντας ελπίδες στη μητέρα και το παιδί, στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι περισσότερες μητέρες αισθάνονται δυνατές και είναι ακόμα πιο πρόθυμες να υποβληθούν στη χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού και των παρενεργειών, αφού μάχονται και για το παιδί τους».

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι οι καρκινοπαθείς έγκυοι πρέπει να έχουν στόχο μια φυσιολογική σε διάρκεια εγκυμοσύνη, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος μπορεί παράλληλα να αντιμετωπίζεται τόσο με χειρουργική επέμβαση όσο και με χημειοθεραπεία. Εξάλλου, η διακοπή της κύησης δεν φαίνεται να βελτιώνει την πιθανότητα μιας γυναίκας να επιβιώσει της νόσου.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012, 18:55