Υγιής γήρανση εγκεφάλου με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, 17:15
Υγιής γήρανση εγκεφάλου με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες
Ζήσης Ψάλλας

Είναι γνωστό ότι τα πειραματόζωα που ακολουθούν μια διατροφή με λίγες θερμίδες ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη υγεία. Υπάρχουν στοιχεία ότι το ίδιο συμβαίνει και όταν αντί να περιορίζονται οι θερμίδες περιορίζονται οι πρωτεΐνες.

Τώρα μια μελέτη έδειξε ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και ψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι το κλειδί για τη μακροζωία και την υγιή γήρανση του εγκεφάλου, Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.

Η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι απεριόριστες δίαιτες χαμηλών πρωτεϊνών και υψηλών υδατανθράκων έχουν παρόμοια προστατευτικά οφέλη για τον εγκέφαλο, όπως ο περιορισμός των θερμίδων​Η έρευνα από το Charles Perkins Center του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ βρήκε βελτιώσεις στη γενική υγεία και την υγεία του εγκεφάλου στα ποντίκια που τρέφονταν με μια δίαιτα χαμηλών πρωτεϊνών και υψηλών υδατανθράκων, χωρίς περιορισμό στις θερμίδες.

«Δεν υπάρχουν σήμερα αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για την άνοια - μπορούμε να επιβραδύνουμε αυτές τις ασθένειες, αλλά δεν μπορούμε να τις σταματήσουμε - γι'  αυτό είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι αρχίζουμε να εντοπίζουμε δίαιτες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γερνάει ο εγκέφαλος», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Devin Wahl.

Η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι απεριόριστες δίαιτες χαμηλών πρωτεϊνών και υψηλών υδατανθράκων έχουν παρόμοια προστατευτικά οφέλη για τον εγκέφαλο, όπως ο περιορισμός των θερμίδων, ο οποίος είναι γνωστός για τα οφέλη στην μακροζωία. «Έχουμε κοντά 100 χρόνια ποιοτικής έρευνας που ξέρουμε τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων ως την πιο ισχυρή διατροφή για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και την καθυστέρηση νευροεκφυλιστικών νόσων στα τρωκτικά» δήλωσε ο Wahl.

Προστασία του εγκεφάλου

Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με σύνθετους αμυλούχους υδατάνθρακες και καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο τυρί και το γάλα. Για να αξιολογήσουν τα οφέλη του εγκεφάλου από τη διατροφή, επικεντρώθηκαν στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη. Ο ιππόκαμπος είναι συνήθως το πρώτο μέρος του εγκεφάλου που υποβαθμίζεται σε νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ. Η δίαιτα χαμηλών πρωτεϊνών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες φάνηκε να προάγει την υγεία του ιππόκαμπου σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων.Η εκμάθηση και η μνήμη αξιολογήθηκαν μέσω μιας σειράς δοκιμών, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν μέτριες βελτιώσεις σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια τόσο σε νεαρή όσο και σε προχωρημένη ηλικία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, 17:15