Ζήσης Ψάλλας

Για πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια διάγνωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, η διατροφή είναι ίσως ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να θέλουν να αντιμετωπίσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει μια σειρά από υγιεινές διατροφές και πολλές από αυτές συνδέονται με περιοχές ή χώρες, όπως η New Nordic – η οποία προωθεί την κατανάλωση ριζών, λαχανικών, μήλων, μούρων, ψαριών και θηραμάτων μεταξύ άλλων – η ιαπωνική δίαιτα – που υποστηρίζει την κατανάλωση ρυζιού, μαγειρεμένα και γεμιστά λαχανικά, ψάρι, κρέας και σπόρους σόγιας – και η μεσογειακή δίαιτα. Η μεσογειακή δίαιτα είναι μια ισορροπημένη διατροφή, προωθώντας την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ενώ περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, κόκκινο κρασί, άπαχα κρέατα, ξηρούς καρπούς και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι γνωστό από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ότι προσφέρει καρδιοπροστατευτικά οφέλη.

Στη συνέχεια, υπάρχει η καθαρά χορτοφαγική δίαιτα (βέγκαν), μια διατροφή χωρίς κρέας και η οποία απαιτεί αποχή από τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και το μέλι. Όσον αφορά την προστασία των καρδιαγγειακών παθήσεων της αυστηρής χορτοφαγικής διατροφής, τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι μακροχρόνιοι βέγκαν έχουν χαμηλότερη συνολική χοληστερόλη από ό, τι οι μη βέγκαν.

Μια μελέτη εξέτασε πρόσφατα τα οφέλη από διάφορες τοπικές δίαιτες – συμπεριλαμβανομένης της νέας σκανδιναβικής δίαιτας (New Nordic diet), της μεσογειακής διατροφής, της αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής και μιας διατροφής πλούσιας σε νιτρικά άλατα – τα οποία λέγεται ότι βελτιώνουν άμεσα την υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές έλεγξαν τις καρδιαγγειακές επιδράσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μικροθρεπτικά συστατικά

Η μελέτη συνέκρινε τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής και μιας αυστηρά χορτοφαγικής διατροφής. Τα ευρήματα έδειξαν ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει σημαντικά τη διαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου στις φλέβες και τις αρτηρίες μας – κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας του αγγειακού μας συστήματος. Το μονοξείδιο του αζώτου επηρεάζεται σοβαρά από τη διαδικασία της γήρανσης και συνδέεται στενά με την ανάπτυξη καρδιομεταβολικών ασθενειών. Έτσι, η παρατηρούμενη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα μονοξειδίου του αζώτου είναι πολύ θετική είδηση.

Η μελέτη  διαπίστωσε επίσης ότι η δίαιτα βέγκαν προσφέρει οφέλη στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν αυτή τη διατροφή είχαν μειωμένα πολλά σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά – όπως η βιταμίνη Β12 και το ιώδιο. Κι αυτό παρά την παροχή συμπληρωμάτων B12 στους συμμετέχοντες. Πρόκειται για σοβαρό εύρημα: η έλλειψη ιωδίου και Β12 αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.

Η έρευνα έχει επανειλημμένα δείξει ότι οι ισορροπημένες διατροφές είναι συχνά πιο ευεργετικές μακροπρόθεσμα και η μελέτη αυτή υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Πρέπει κανείς να είναι καλά ενημερωμένος πριν κάνει μεγάλες διαιτητικές αλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αλλαγή στη διατροφή οδηγεί σε ελλείμματα μικροθρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν κίνδυνο για την υγεία που ξεπερνά τα οφέλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης