Ζήσης Ψάλλας

Κάντε μια απλή αναζήτηση Google και θα βρείτε πολλά άρθρα που υπογραμμίζουν τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας. Αλλά οι εκλαϊκευτικές εκστρατείες για την ενίσχυση της εικόνας της σοκολάτας δεν είναι και πολύ αυστηρές επιστημονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μερικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του κακάο, η μαύρη σοκολάτα δεν είναι η μοντέρνα υγιεινή τροφή. Εάν θέλετε μπορείτε να πιστέψετε τη διαφημιστική εκστρατεία και να δεχτείτε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ένας καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε τα πάντα, από τον διαβήτη έως την καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι απατηλή.

Το Harvard T.H. Η Chan School of Public Health αναφέρει ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει 50-90% κακάο. Αυτά τα ποσοστά είναι σημαντικά μεγαλύτερα σε σύγκριση με το 10-50% που περιλαμβάνει μια σοκολάτα γάλακτος. Το κακάο έχει φλαβανόλες, χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά λαχανικά και φρούτα και έχουν βρεθεί ότι ωφελούν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Οι φλαβανόλες ενθαρρύνουν τη δημιουργία του μονοξειδίου του αζώτου μέσα στην εσωτερική κυτταρική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Πέρα από αυτό, οι φλαβανόλες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή μείωση του κινδύνου για διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι κακό να απολαμβάνει κανείς τη μαύρη σοκολάτα; Η Δρ JoAnn Manson, MPH, DrPH, καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ Τ.Η. Chan Σχολή Δημόσιας Υγείας, λέει όχι, απολαύστε στα Χριστούγεννα την σοκολάτα σας, αλλά μην ακούτε όλες τις υπερβολικές αναφορές για τα οφέλη της στην υγεία.

Πολλές θερμίδες

“Νομίζω ότι το βασικό σημείο είναι ότι η σοκολάτα είναι μια θαυμάσια θεραπεία, αλλά δεν είναι πραγματικά ένα υγιεινό φαγητό”, είπε η Manson στο Healthline. Πράγματι οι φλαβανόλες του κακάο που ακούτε υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα, αλλά είναι σε ποικίλες ποσότητες ανάλογα με το προϊόν σοκολάτας που καταναλώνετε. “Η ποσότητα των φλαβονολών ποικίλει τρομακτικά στα προϊόντα σοκολάτας”, είπε η ειδικός, επισημαίνοντας ότι η σοκολάτα τείνει να είναι υψηλή σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να παρέχει επίσης σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, φώσφορο και μαγνήσιο αλλά δεν είναι μεγάλες οι ποσότητες σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. “Δεν μ’ αρέσει να καταστρέφω το πάρτι αλλά δεν θα συνιστούσα να βασίζεστε στη μαύρη σοκολάτα για να βελτιώσετε την υγεία σας”, δήλωσε ο Ali Webster, PhD, RD, επικεφαλής  επικοινωνίας στο International Food Information Council Foundationr. “Η μαύρη σοκολάτα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων και η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ακόμη και με μερικά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μαύρη σοκολάτα θα πρέπει ακόμα να θεωρείται ως κάτι που τρώμε μια φορά ή λίγο”.

Ο Webster ανέφερε ότι η ποσότητα σοκολάτας που θα πρέπει να φάτε για να πάρετε μια υπολογίσιμη ποσότητα φλαβονολών είναι αρκετά μεγάλη. Σε μερικές περιπτώσεις, μιλάμε περισσότερο από ένα ολόκληρο κομμάτι σοκολάτας, αν το ποσοστό του κακάο δεν είναι πολύ υψηλό. Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία του κακάο, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε φλαβανόλες.

Ενώ τα προϊόντα σοκολάτας μπορεί να έχουν κάποια ωφέλιμα συστατικά, η Manson αναφέρει ότι η μετριοπάθεια είναι καθοριστική. Και επισημαίνει ότι η ανησυχία δεν είναι ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα ως ένα είδος θεραπείας ή στις διακοπές τους αλλά όταν το κάνουν τακτικά. “Η ανησυχία είναι να δίνεται το μήνυμα στους ανθρώπους ότι αυτό θα πρέπει να το κάνουν για την υγεία τους, όταν υπάρχουν αβάσιμα στοιχεία”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης