Θάνος Ξυδόπουλος

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αποσμητικά σπρέι όλη την ώρα χωρίς προβλήματα. Όμως, σύμφωνα με μια έκθεση στο περιοδικό «BMJ», ένας 19χρονος στην Ολλανδία πέθανε αφότου εισέπνευσε αποσμητικό σπρέι, διότι το αποτέλεσμα ήταν να διεγερθεί εγκεφαλικά. Ο έφηβος είχε γίνει δεκτός σε κέντρο απεξάρτησης για χρήση μαριχουάνας και κεταμίνης (παραισθησιογόνου). Επίσης, λάμβανε ψυχοφάρμακα, σύμφωνα με την έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Οι αρρυθμίες και το μειωμένο οξυγόνο είναι τα πλέον πιθανά να προκαλέσουν κρίσηΔυστυχώς, ο νεαρός υπέστη υποτροπή τον Ιούλιο, αναφέρει η έκθεση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έβαλε μια πετσέτα επάνω από το κεφάλι του με εισπνεόμενο αποσμητικό σπρέι. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε υπερκινητικός και άρχισε να πηδάει πάνω-κάτω. Στη συνέχεια, η ροή του αίματος σταμάτησε, υπέστη καρδιακή ανακοπή και κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου το προσωπικό δεν μπορούσε να τον επαναφέρει. Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι υπέστη σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και έπειτα από νοσηλεία εννέα ημερών πέθανε.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η χρήση ενός αποσμητικού μπορεί να σκοτώσει κάποιον, αλλά υπάρχουν μερικοί λόγοι που μπορεί να είναι τόσο θανατηφόρο» λέει η Jamie Alan, επίκουρη καθηγήτρια φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Michigan State University. Το αποσμητικό ψεκασμού πρέπει να είχε κάποιο είδος προωθητικού, το οποίο είναι προβληματικό.

Αρρυθμίες και μειωμένο οξυγόνο

«Οι υδρογονάνθρακες που περιέχονται στην προωθητική ύλη κάνουν πολλά πράγματα» δήλωσε η Alan. «Αντικαθιστούν το οξυγόνο στο αίμα, διασχίζουν τον εγκέφαλο προκαλώντας ευφορία και ψευδαισθήσεις, ευαισθητοποιούν την καρδιά απέναντι στην επινεφρίνη, μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες ή καρδιακή ανακοπή, βλάπτουν τους πνεύμονες, εμποδίζουν την ικανότητα μεταφοράς του οξυγόνου στο σώμα και ενεργούν ως κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα παραπάνω, οι αρρυθμίες και το μειωμένο οξυγόνο είναι τα πλέον πιθανά να προκαλέσουν κρίση.

«Αν χρησιμοποιείτε τακτικά αποσμητικό σπρέι, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε με προσοχή και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε και να ανησυχείτε ότι θα πεθάνετε ξαφνικά από αυτό» είπε η Alan και συμπλήρωσε: «Αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αποσμητικό σπρέι όπως υποδεικνύεται, υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης