Στις ινκρετίνες, ορμόνες οι οποίες παράγονται από το ανθρώπινο έντερο, εστιάζουν  πλέον οι επιστήμονες το ενδιαφέρον τους για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Σε Συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Αντώνης Αλαβέρας, με  αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη 26 με 28 Μαρτίου, τόνισε ότι «μέχρι πριν από λίγα χρόνια η προσπάθεια ελέγχου του διαβήτη σχετιζόταν με ουσίες που αύξαναν την σύνθεση της παγκρεατικής ινσουλίνης ή την εκμετάλλευση της ήδη εκκρινόμενης από το πάγκρεας ινσουλίνης. Τα τελευταία όμως χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει ότι το έντερο παίζει πολύ σημαντικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Έτσι στη φαρέτρα μας στην καταπολέμηση του διαβήτη έχει μπει και μια νέα κατηγορία φαρμάκων, οι ινκρετίνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ινκρετίνες, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, είναι ορμόνες οι οποίες παράγονται φυσιολογικά στο έντερο. Αυτές εκκρινόμενες κατά τη διάρκεια των γευμάτων προάγουν την έκκριση ινσουλίνης από το β-κύτταρο και μάλιστα ακόμα και πριν αυξηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Οι ινκρετίνες μειώνουν ταυτόχρονα την απορρόφηση του περιεχομένου του εντέρου αφού καθυστερούν την εκκένωση του στομάχου, γεγονός που διευκολύνει την καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Ένα επί πλέον πλεονέκτημα των ινκρετινών είναι ότι προάγουν την έκκριση ινσουλίνης μόνον με την λήψη τροφής, με αποτέλεσμα να μην συσχετίζεται η λήψη τους με υπογλυκαιμία, μια σημαντική παρενέργεια των περισσοτέρων αντιδιαβητικών φαρμάκων. Οι ινκρετίνες κυκλοφορούν σε μορφή δισκίων και σε ενέσιμη μορφή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης