ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην αναγέννηση της καρδιάς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015, 04:11
ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην αναγέννηση της καρδιάς
Επιστήμονες στις ΗΠΑ έκαναν ακόμη ένα βήμα προς τον φιλόδοξο στόχο της αναγέννησης μιας καρδιάς που έχει υποστεί βλάβες (π.χ. έπειτα από έμφραγμα), καθώς ανακάλυψαν βλαστικού τύπου πρόδρομα κύτταρα, τα οποία αποκλειστικά σχηματίζουν τον καρδιακό μυ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Επστάιν, του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο «Science», δήλωσαν ότι η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει, ώστε στο μέλλον να αναπτυχθούν νέες θεραπείες, οι οποίες θα αναγεννούν τον μυ της καρδιάς.

Η βιολογική εξέλιξη δεν έχει προικίσει τις καρδιές των θηλαστικών -και των ανθρώπων- με μεγάλες ικανότητες αυτο-επιδιόρθωσης, σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει χαρίσει σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στο δέρμα, στα οστά και σε άλλους ιστούς, πιθανώς επειδή κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

Όμως οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και χρόνια να ενισχύσουν την ικανότητα αναγέννησης της καρδιάς. Για τον σκοπό αυτόν, έχουν εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο η καρδιά αναπτύσσεται στο έμβρυο από βλαστικού τύπου πρόδρομα κύτταρα, τα οποία, στη συνέχεια, εξειδικεύονται σε επιμέρους κύτταρα, όπως τα καρδιομυοκύτταρα και τα ενδοθηλιακά κύτταρα της καρδιάς.

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν σε ποντίκια τα συγκεκριμένα πρόδρομα κύτταρα (καρδιομυοβλάστες), τα οποία έχουν μόλις ωριμάσει πέρα από το στάδιο του να είναι πολυδύναμα -δηλαδή να μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο της καρδιάς- και έτσι μπορούν πλέον να γίνουν μόνο κύτταρα του μυός της καρδιάς (καρδιομυοκύτταρα).

Στο μέλλον, οι γιατροί μπορεί να εισάγουν καρδιομυοβλάστες σε καρδιές με κατεστραμμένα τμήματα ιστού ή πρώτα να καλλιεργούν στο εργαστήριο αυτά τα τμήματα και μετά να τα εμφυτεύουν ολόκληρα στην καρδιά. Είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθούν νέα φάρμακα, τα οποία θα ωθούν την καρδιά να παράγει νέα καρδιομυοκύτταρα.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτά τα πρόδρομα κύτταρα (οι καρδιομυοβλάστες) μπορούν όντως να αναγεννήσουν την καρδιά έπειτα από έμφραγμα ή τραύμα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015, 04:11