Υπεύθυνη για τα σφραγίσματα η… εξέλιξη του είδους!

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012, 14:41
Υπεύθυνη για τα σφραγίσματα η… εξέλιξη του είδους!
Oι άνθρωποι των σπηλαίων όχι μόνο δεν είχαν τερηδόνα, ουλίτιδα και συνωστισμένα δόντια, αλλά δεν είχαν και κανένα είδους οδοντικό πρόβλημα γενικώς!

Αυτό υποστήριξαν οι ειδικοί - εξελικτικοί βιολόγοι, ερευνητές οδοντίατροι και διαιτολόγοι- σε πρόσφατο συνέδριο στη Νότια Καρολίνα των Η.Π.Α., με τίτλο «Η εξέλιξη των ανθρώπινων δοντιών και σαγονιών: Επιπλοκές για την Οδοντιατρική και Ορθοδοντική».

Εάν, λοιπόν, νιώθετε άσχημα για το τελευταίο σφράγισμα που μόλις κάνατε, ίσως σας παρηγορήσει η σκέψη ότι δεν φταίτε μόνο εσείς. Φταίει η εξέλιξη του είδους, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Για την ακρίβεια, «ένοχη» είναι η μετάβαση από τον άνθρωπο- κυνηγό στον γεωργό πριν από 13.000 χρόνια, γεγονός που άλλαξε και τις τροφές που κατανάλωνε. Βαθμιαία, το φαγητό έγινε πιο μαλακό, συγκριτικά με το κρέας και τα κόκαλα, με αποτέλεσμα, καθώς ο άνθρωπος εξελισσόταν, να μικρύνουν τα σαγόνια του. Τα δόντια όμως δεν έγιναν λιγότερα, απλώς άρχισαν να περισσεύουν και να μη χωρούν στο στόμα.

Φτάνοντας στη σημερινή εποχή, όπου το φαγητό μας κατά κανόνα είναι επεξεργασμένο, μαλακό και γεμάτο ζάχαρη, τα δόντια, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, είναι πλέον περιττά! «Όσο και αν αυτό μας σοκάρει, θα έλεγα ότι πέρα από την αναγκαιότητα των δοντιών για την εμφάνιση και την ομιλία, μάλλον δεν τα χρειαζόμαστε άλλο» δήλωσε ο οδοντίατρος δρ. Nigel Carter της Βρετανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012, 16:01