Ο υποσιτισμός στην τρίτη ηλικία είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που δυστυχώς πολλές φορές παραβλέπεται και δεν αντιμετωπίζεται με την σοβαρότητα που του αναλογεί. Είναι η κατάσταση αυτή όπου η επαναλαμβανόμενα μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης, ενέργειας, βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν επιτρέπουν σε ένα άτομο να ικανοποιήσει πλήρως τις διατροφικές του ανάγκες.

Το πρόβλημα του υποσιτισμού στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζεται λόγω διάφορων παραγόντων όπως: οι αλλαγές στην γεύση, την όσφρηση και την όραση, το αίσθημα μοναξιάς, οι διαταραχές στην κατάποση μετά από εγκεφαλικό ή νευρολογικές ασθένειες, η κακή στοματική υγεία & μειωμένη παραγωγή σάλιο, ακόμα και κάτι πρακτικό όπως το χαμηλό εισόδημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να τρώτε μια ποικιλία τροφίμων στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής και να καταναλώνετε θρεπτικά μικρά γεύματα – σνακ κάθε 3-4 ώρες (π χ τυρί/γάλα με παξιμάδια, ξηρούς καρπούς με γιαούρτι και φρούτα).

Επίσης να μην καταναλώνετε πολλά υγρά 30΄ πριν και κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αν υπάρχει πρόβλημα με τη μάσηση της τροφής, να προτιμάτε μαλακές τροφές όπως ψωμί χωρίς κόρα, ψιλοκομμένο κρέας, σούπες, πουρέ λαχανικών και φρούτων, κρέμες. Αν υπάρχει πρόβλημα με την κατάποση μετά από εγκεφαλικό – νευρολογικό πρόβλημα πρέπει να συμβουλευτείτε τον λογοθεραπευτή για την κατάλληλη υφή τροφής.

Συμβουλεύουν επίσης πως πρέπει να πίνετε αρκετό νερό και μη αλκοολούχα υγρά. Για επιπλέον ενέργεια στο κυρίως γεύμα να προσθέτετε τυρί, πλήρες γάλα, ελαιόλαδο. Να μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια κατά την προετοιμασία γευμάτων ή το άνοιγμα συσκευασιών, κατά τη διάρκεια των γευμάτων από φίλους και συγγενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης