Τις απαισιόδοξες προβλέψεις της φαρμακοβιομηχανίας για το claw back επιβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, τοποθετώντας τη μείωσή του στο… απώτερο μέλλον.

Στο συνέδριο “HTA Conference: The way forward for HTA cooperation – Teaming up for value”, που διοργάνωσε η Boussias Communications και το Health Daily, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Ποδηματάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα του συνεδρίου ήταν η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (HTA), οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και ο αυτόνομος Οργανισμός που θα συσταθεί σύντομα. Επισημαίνοντας ότι ο ΗΤΑ δεν είναι πανάκεια, ο κ. Ποδηματάς ανέφερε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα σε σχέση με την Επιτροπή ΗΤΑ στη χώρα μας, είναι η στελέχωση. Εκφράζοντας την άποψη ότι η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας δεν πρέπει να γίνει κατά τα πρότυπα άλλων χωρών τόνισε ότι θα πρέπει παράλληλα να δημιουργηθούν πρωτόκολλα και μητρώα ασθενών, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς και να θεσπιστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία. Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ενός νέου αλγόριθμου αποζημίωσης των φαρμάκων, ώστε ένα μέρος της εξοικονόμησης από τα φάρμακα της κοινότητας να επιστρέφει στον ίδιο τον ασθενή.

Εάν όλα τα μέτρα υλοποιηθούν, τότε θα υπάρξει μείωση στο claw back και μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα για την αποζημίωση καινοτόμων θεραπειών, δήλωσε ο κ. Ποδηματάς. Απέφυγε, όμως, να προσδιορίσει το πότε θα συμβεί αυτό, αφού βέβαια ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος στο υπουργείο Υγείας ξέρει. Την αδυναμία ελέγχου της υπέρβασης στη φαρμακευτική δαπάνη, άλλωστε, έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Η διαδικασία του HTA δεν είναι το βασικό μέτρο ελέγχου του κόστους, υπογράμμισε με έμφαση ο Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων MSD Ελλάδος. Ο κ. Καρόκης τόνισε ότι μέτρα όπως το 9/6/3, τα εξωτερικά κριτήρια και το επιπλέον rebate 25% είναι αντίθετα προς τη λογική του HTA. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, αυτό δεν είναι το μοναδικό μειονέκτημα του συστήματος HTA, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε «πιλοτική εφαρμογή» για το σύστημα, υπάρχει πρόβλημα ελλιπούς εκπαίδευσης αξιολογητών, ενώ χρειάζεται να υπάρχουν ομογενοποιημένα κριτήρια για την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και την Επιτροπή Αξιολόγησης, καθώς και μια μόνιμη επιτροπή διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας σε θέματα ΗΤΑ. Ως μειονέκτημα του συστήματος, ο κ. Καρόκης ανέφερε επίσης την ένταξη όλων των φαρμάκων στην αξιολόγηση, δηλαδή ακόμη και τα εμβόλια, τα βιοομοειδή και τα γενόσημα, τονίζοντας ότι συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων θα πρέπει να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση ή να αξιολογούνται με μια απλοποιημένη διαδικασία, ώστε να αποφευχθούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τόσο της Επιτροπής Αξιολόγησης, όσο και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις κυριότερες προκλήσεις για την πρόσβαση στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας αναφέρθηκε η Έλενα Χουλιάρα, Γραμματέας PhRMA Innovation Forum, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου. Δεδομένης της αύξησης της ανεργίας και του αριθμού των ανασφάλιστων λόγω της οικονομικής κρίσης, η δημόσια χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, με συνέπεια τη συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες υγείας. «Μελέτες έχουν δείξει ότι 1 στα 2 φάρμακα στην εξωνοσοκομειακή αγορά και 1 στα 3 νοσοκομειακά φάρμακα πληρώνονται από τους ασθενείς και τη βιομηχανία. Και η κατάσταση βαίνει προς το χείρον», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Χουλιάρα, συμπληρώνοντας ότι εγείρονται προβληματισμοί για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου. Η κυρία Χουλιάρα τόνισε την ανάγκη για εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και τον περιορισμό του claw back με την εισαγωγή ανώτατου ορίου. Επανέλαβε τη θέση της φαρμακοβιομηχανίας για εξαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη των εμβολίων και των παραγώγων αίματος και ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων, όπως είναι τα ορφανά.

Τέλος, ο Επιστημονικός Διευθυντής της ΠΕΦ, Μάρκος Ολλανδέζος, τόνισε ότι το εγχείρημα του ΗΤΑ στη χώρα μας είναι θέμα αναντιστοιχίας πόρων και αναγκών, όπως και προτεραιοποίησης των στόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται επίσης και η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για μια δικαιότερη κατανομή του claw back, με την εισαγωγή τριών κλειστών προϋπολογισμών: για τα εντός καθεστώτος προστασίας φάρμακα, για τα εκτός προστασίας και τα γενόσημα και για τα ακριβά φάρμακα του ν. 3816. Στόχος είναι κάθε κατηγορία φαρμάκων να πληρώνει για την επιβάρυνση που προκαλεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα τελευταία χρόνια μένει σταθερή η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία ενώ αυξάνεται διαρκώς η δαπάνη για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία του Οργανισμού. Επομένως, την αύξηση της υπέρβασης προκαλούν τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα των ξένων πολυεθνικών και όχι τα οικονομικά φάρμακα, off patent και γενόσημα που παράγει κυρίως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Υπολογίζεται ότι για το 2018 το claw back θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate), η επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές εταιρείες θα φτάσει το 1,4 δισ. ευρώ. Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα για τη δικαιότερη κατανομή του claw back, θα υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για την επιβίωση των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, έχουν προειδοποιήσει εκπρόσωποι του κλάδου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης