ΙΣΑ: «Όχι στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015, 09:28
ΙΣΑ: «Όχι στη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας»
Να μην ενδώσει στις ύποπτες, όπως τις χαρακτηρίζει, πιέσεις των δανειστών για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του για την επιμονή των δανειστών να επιβάλουν σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες το μέτρο της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας και καλεί τον Π. Κουρουμπλή να προστατέψει, όπως οφείλει, τη δημόσια υγεία και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

«Κατηγορηματικά έχουμε δηλώσει ότι η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, δεν συμβαδίζει με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος.

«Η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος και η επιλογή ενός παρεμφερούς με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και να έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή του ασθενή» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι γιατροί ξεκαθαρίζουν ότι είναι υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων που ελλοχεύουν τον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, αλλά και της θνητότητας των πολιτών. Παράλληλα, τονίζουν ότι είναι οι μόνοι που έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους και επισημαίνουν ότι ο εξορθολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να συμβεί μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περαιτέρω ηλεκτρονικό έλεγχο, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θετικές λίστες.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015, 09:32