Ζήσης Ψάλλας

Ακόμη και αν είστε δραστήριοι και υγιείς χωρίς ενδείξεις καρδιακού προβλήματος ή ασθένειας αιμοφόρων αγγείων, μια χαμηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα αναφέρεται στην παροχή επαρκούς οξυγόνου στους μύες κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης σωματικής δραστηριότητας και το κύριο μέτρο της είναι το VO2max – το μέγιστο ποσοστό κατανάλωσης οξυγόνου κατά τη διάρκεια ενός λεπτού  άσκησης που γίνεται με κορυφαία ένταση.

​Τα αποτελέσματα πρέπει να ενθαρρύνουν τη χρήση της άσκησης ως προληπτική ιατρικήH μελέτη περιέλαβε 4.527 δραστήρια και υγιή άτομα, άνδρες και γυναίκες, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής ή πνευμονικής πάθησης, καρκίνου ή αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα όταν συμμετείχαν σε μια μεγάλη νορβηγική μελέτη πληθυσμού (μελέτη HUNT3 ) μεταξύ των ετών 2006-2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φορώντας μάσκα προσώπου και μπροστά σε μια οθόνη παρακολούθησης της καρδιακής συχνότητας, οι συμμετέχοντες έκαναν προθέρμανση για 10 λεπτά στον διάδρομο, προτού να τρέξουν γρήγορα. Η πρόσληψη οξυγόνου μετρήθηκε για να καθοριστεί το VO2max.

Επίσης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, τη σωματική δραστηριότητα, το βάρος, το ύψος, την περιφέρεια μέσης, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μετά από μια μέση διάρκεια παρακολούθησης εννέα ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως π.χ. καρδιακών προσβολών. Μόνο 147 συμμετέχοντες (3,3%) διαγνώστηκαν με καρδιακή νόσο ή πέθαναν από αυτήν ή χρειάστηκε παρέμβαση για την απεμπλοκή των φραγμένων αρτηριών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μείωση κινδύνου κατά 50%

«Βρήκαμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης φυσικής κατάστασης και του μειωμένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου κατά τη διάρκεια των εννέα ετών παρακολούθησης σε ένα πολύ υγιές δείγμα ενηλίκων», δήλωσε ο Δρ. Bjarne Nes, ερευνητής στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU). «Οι συμμετέχοντες που ήταν στο 25% των ατόμων με την υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα είχαν σχεδόν το μισό κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους ήταν στο 25% με τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων μειωνόταν κατά 15% για κάθε μια επιπλέον μονάδα μέτρησης του Μεταβολικού Ισοδύναμου Δραστηριότητας (MET: Metabolic Equivalent Units). Τα ΜΕΤ μετρούν το οξυγόνο που απαιτείται για την ενέργεια που καταναλώνει η σωματική δραστηριότητα. Το 1 MET είναι περίπου το οξυγόνο που χρειάζεται ένα καθιστό άτομο που παρακολουθεί τηλεόραση (3,5 mL οξυγόνου ανά κιλό σωματικού βάρους ανά λεπτό).

«Η μεγαλύτερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα προστατεύει τόσο από χρόνιες, όσο και από οξείες καρδιακές αιτίες και προβλήματα αιμοφόρων αγγείων», δήλωσε ο Nes. «Ακόμη και μια μικρή αύξηση της φυσικής κατάστασης θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία».

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να ενθαρρύνουν τη χρήση της άσκησης ως προληπτική ιατρική, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή: Exercise testing and coronary disease: pushing fitness to higher peaks.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης