H περίπτωση του Ιταλού δημάρχου και γιατρού της Σάντα Λουτσία ντι Πιάβε, Ρικάρντο Τζούμσκι, είναι ξεχωριστή και περίεργη. Εν μέσω πανδημίας, και ειδικά τους πρώτους κρίσιμους μήνες, χρησιμοποίησε ένα πρωτόκολλο πρώιμης θεραπείας σε ασθενείς με Covid-19 το οποίο έδειχνε να είναι αποτελεσματικό. Όμως πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι το έβλεπαν με δυσπιστία. Όπως λέει ο ίδιος ο δήμαρχος, «αρχικά πολλοί συνάδελφοι με προκάλεσαν αλλά ήταν αρκετοί και αυτοί οι οποίοι χρησιμοποίησαν το πρωτόκολλο σε ασθενείς με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Στο ερώτημα, λοιπόν, για ποιον λόγο τελικά αυτό το πρωτόκολλο δεν κοινοποιήθηκε και δεν έγινε ευρύτερα γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, ο δήμαρχος απαντά: «Πραγματικά δεν ξέρω. Κάποιος μου είπε ότι αυτό συνέβη γιατί δεν υπήρχαν πιστοποιημένες μελέτες. Δηλαδή, είναι σαν να βρίσκομαι στον πόλεμο και, πριν χρησιμοποιήσω ένα όπλο εναντίον του εχθρού, να πρέπει να περιμένω να λάβω την έγκριση. Εκτός από αυτό, υπήρχαν ήδη μελέτες από επιφανείς ιολόγους όπως ο Γάλλος Ντιντιέρ Ραούλ στη Μασσαλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και ο ίδιος ο δήμαρχος τους αναφέρει: «Έχω μηδενικούς θανάτους και μόνο ένας νοσηλεύτηκε από τους 50 στους περίπου 2.000 ασθενείς. Στον δήμο μου, μέχρις σήμερα έχω 22 επίσημα θετικά κρούσματα και μόνο δύο άτομα δυστυχώς, έχουν πεθάνει, από τους 9.300 κατοίκους». Σύμφωνα με τον ίδιο, το lockdown θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, και η κυβέρνηση της Ιταλίας να είχε συμπεριφερθεί διαφορετικά.

«Είναι δύσκολο να το θεωρήσω πανδημία όσο μας λένε ακόμα για αυτό. Το λέω με όλο τον σεβασμό για τους νεκρούς και τις οικογένειές τους αλλά και προς εκείνους που χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Το lockdown θα μπορούσε σίγουρα να είναι πιο ισορροπημένο και λιγότερο επιβλαβές για την ψυχή των ανθρώπων και την οικονομία. Στην περιοχή μου τα αιτήματα για οικονομική βοήθεια ήταν ήδη πολλά» λέει και προσθέτει:

«Και θα αυξηθούν, επειδή η κρίση μετά το lockdown δεν έχει ακόμη έρθει και δεν βλέπω κανένα μέτρο ικανό να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Το σύστημα της ελεημοσύνης μάς κάνει εξαρτημένους, αλλά δεν μας δίνει πίσω το θάρρος για να ενισχύσουμε την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα, ακόμα και ως καταναλωτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γιατρός-δήμαρχος σίγουρα θα προτιμούσε μια άλλη λύση η οποία να έχει μικρότερο αντίκτυπο στον οικονομικό ιστό, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ήταν αρκετό να παρατηρήσουμε τη στάση που κρατούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το χειρότερο είναι ότι λέγεται πως η εξαφάνιση του ιού οφείλεται στο lockdown».

Πηγή: oggitreviso.it

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης