Νέα προειδοποίηση για τις ολέθριες, όπως αναφέρει, συνέπειες της αιθαλομίχλης απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι το οικονομικό κόστος για τη Δημόσια Υγεία είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό κόστος που θα είχαμε, αν απλά μειωνόταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει πως και πριν από έναν χρόνο είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τρομερές συνέπειες που θα επέφερε το τοξικό «νέφος» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια της αιθαλομίχλης και ζητεί την πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης, καθώς και την προώθηση μιας επιδοματικής πολιτικής που θα ανακουφίζει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ώστε να μην καταφεύγουν σε απελπισμένες λύσεις, ολέθριες για τη Δημόσια Υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζει πως οι πολίτες συνεχίζουν να αγοράζουν καυσόξυλα, καθώς το κόστος για την αγορά πετρελαίου είναι δυσβάστακτο και η θέρμανση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο αποτελεί πλέον για χιλιάδες οικογένειες απλησίαστο είδος πολυτελείας. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, (των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα.

«Ένας άλλος σιωπηλός δολοφόνος από την καύση βιοανθράκων σε τζάκια και ξυλόσομπες», προσθέτει ο ΙΣΑ, «είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), μια κοινή αιτία οξείας και θανατηφόρας δηλητηρίασης που ήδη και φέτος έχει αφήσει τα πρώτα θύματά της. Πρόκειται για ένα άχρωμο, άοσμο αέριο που σχηματίζεται από την ατελή καύση των προϊόντων του άνθρακα. Το CO συνδέεται στο αίμα 240-270 φορές ευκολότερα από ό, τι το οξυγόνο, προκαλώντας μεγάλη υποξία στους ιστούς, με αποτέλεσμα την οξεία δυσλειτουργία και ανεπάρκεια πολλών οργάνων ταυτόχρονα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης