Θάνος Ξυδόπουλος

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από άτομα άνω των 50 ετών έχει θετικές συνέπειες, σύμφωνα με τις μελέτες πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι μελέτες αυτές δεν περιλαμβάνουν άτομα που απεβίωσαν πριν από την ηλικία των 50 ετών λόγω κατανάλωσης οινοπνεύματος.

Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που βλέπουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση

Με απλά λόγια, οι «αποθανόντες δεν μπορούν να εγγραφούν σε αυτές τις μελέτες», γράφει ο Timothy Naimi, του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 40% των συνολικών θανάτων από το αλκοόλ καταγράφεται πριν από την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με την παρούσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Studies on Alcohol and Drugs».

Αυτό υποδηλώνει ότι οι περισσότερες δημοσιευμένες μελέτες υποτιμούν τον κίνδυνο που σχετίζεται με το αλκοόλ σε σύγκριση με αυτό που θα είχε παρατηρηθεί σε όλο το φάσμα των ηλικιών. 

Οφέλη για τις μεγαλύτερες ηλικίες

Για να αποκτήσει δεδομένα για την τρέχουσα έρευνα, ο Naimi και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν την εφαρμογή λογισμικού για την επίπτωση της νόσου που σχετίζεται με το αλκοόλ από τα U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν προέκυψαν από κυβερνητικές στατιστικές σχετικά με την αιτία θανάτου και τα οφέλη για την υγεία από το 2006 έως το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές κοίταξαν τα χρόνια πιθανής ζωής που χάθηκαν ως αποτέλεσμα του ποτού.

Από τα συνολικά χρόνια ζωής που χάθηκαν, το 58% συνέβη στις ηλικίες 20-49 ετών. Ωστόσο, αυτή η νεότερη ομάδα είδε μόνο το 14,5% των ετών ζωής να σώζεται από το ποτό. Οι άνθρωποι 65 ετών και άνω αντιπροσώπευαν το 15% των συνολικών ετών ζωής που χάθηκαν από την κατανάλωση αλκοόλ. Και πάνω από το 50% των εξοικονομημένων χρόνων ζωής συνέβη σε αυτήν τη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από την κατανάλωση οινοπνεύματος από ό,τι η έλλειψη κατανάλωσης, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Από την άλλη μεριά, οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που βλέπουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση, όπως συχνά αναφέρεται στις ειδήσεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης