Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού περιέχουν ένα φάρμακο που μπορεί να σταματήσει το διαβήτη τύπου 1. Η ανακάλυψη αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στο ανερχόμενο πεδίο της μοριακής γεωργίας, που υπόσχεται να προσφέρει φθηνότερα βιοτεχνολογικά φάρμακα και εμβόλια σε σχέση με τον παραδοσιακό βιομηχανικό τρόπο παραγωγής τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η έρευνα έγινε στο πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία, με υπεύθυνο τον καθηγητή Μάριο Πετζότι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «BMC Biotechnology». Οι Ιταλοί ερευνητές παρήγαγαν φυτά καπνού που περιέχουν μια ισχυρή αντι-φλεγμονώδη πρωτεΐνη, την ιντερλευκίνη-10 (IL-10), η οποία μπορεί να
βοηθήσει τους διαβητικούς τύπους 1 αλλά και άλλους ασθενείς με αυτοάνοσες
παθήσεις. Μάλιστα η παραγωγή της πρωτεΐνης έγινε σε αρκετή ποσότητα, ώστε είναι
δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα φύλλα του καπνού χωρίς να χρειαστούν μακρές
διαδικασίες εξαγωγής και καθαρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετές αγροχημικές εταιρίες, μεταξύ προσπαθούν να παράγουν πολύπλοκα πρωτεϊνικά φάρμακα σε φυτά, αλλά η πρόοδος είναι αργή. Προς το παρόν, φάρμακα αντισωμάτων και εμβόλια παράγονται σε καλλιέργειες κυττάρων. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τέτοια φάρμακα μπορούν να αναπτυχθούν πολύ πιο αποτελεσματικά στα χωράφια, από τη στιγμή που τα φυτά αποτελούν τους πιο αποδοτικούς (και σε οικονομικούς όρους) παραγωγούς πρωτεϊνών. Αρκετά διαφορετικά φυτά έχουν μελετηθεί γι’ αυτό το σκοπό από διάφορες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο, αλλά ο καπνός αποτελεί ένα από τα πιο προτιμώμενα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης