Σύμφωνα με νέα ρύθμιση που εντάχθηκε   στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι ανασφάλιστοι αποκτούν πρόσβαση και σε ιδιώτες γιατρούς όσον αφορά στην συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων.

Η ρύθμιση θα διευκολύνει πολύ την πρόσβαση των ανασφαλίστων σε ιατρική περίθαλψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως παραμένει ο περιορισμός ότι οι εξετάσεις των ανασφάλιστων θα γίνονται μόνο σε εργαστήρια του δημοσίου (νοσοκομεία ΕΣΥ, πρώην ΙΚΑ).

Με τη ρύθμιση για τον ιδιώτη γιατρό για τα φάρμακα αλλά και «για γράψιμο εξετάσεων», οι ασθενείς που είναι ανασφάλιστοι θα χρεώνονται μεν το κόστος της ιατρικής επίσκεψης στον ιδιώτη, αλλά δεν θα ταλαιπωρούνται όπως έως τώρα «για να γράψουν» ένα φάρμακο. Αν έχουν γραμμένη και την εξέταση, παρότι θα πρέπει να την κάνουν σε δημόσιο νοσοκομείο, ίσως και πάλι στην πράξη να διευκολύνονται να την κάνουν με μικρότερη ταλαιπωρία.

Ειδικότερα, το άρθρο 104 του νέου νόμου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην παράγραφο 1 του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016 προστίθεται το εξής εδάφιο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω.

Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές υγείας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης