Σταθερά αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζει η γρίπη στην Ελλάδα, με επικρατέστερο το στέλεχος Η1Ν1. Συνολικά έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί από τη γρίπη έφτασαν τους 21.

Σε συνέντευξη Τύπου, που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επιστήμονες τόνισαν για ακόμη μία φορά τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι από τα κρούσματα πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι, παρότι η πλειονότητα των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 165 ασθενείς από επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θύματα είναι έως 90 ετών με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Εκ των θυμάτων δύο είναι ανήλικοι, ένα βρέφος κάτω των 12 μηνών και ένα παιδάκι 5 ετών.

To ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γενικότερα η τάση για τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1 είναι σταθερά αυξητική σε όλες τις ηλικίες.

Το 75% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και το 84% των θανάτων από τη γρίπη αφορά άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ΔΕΝ είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Δεδομένα από Καναδά: Το αντιγριππικό εμβόλιο φέτος έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 72%.

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 στις ΗΠΑ έχει επικράτηση που αγγίζει το 60%. Μόνο την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύτηκαν με γρίπη 128 χιλιάδες άνθρωποι.

Όσον αφορά στα σχολεία, αναμένεται ότι το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έχουν έχουν τη γρίπη Η1Ν1. 

Δεν συνιστάται κλείσιμο των σχολείων αυτήν τη στιγμή, διότι δεν θα συμβάλει στον περιορισμό του γρίπης. Ένα τέτοιο μέτρο συνιστάται μόνο σε περίπτωση πανδημίας. Το ότι έγινε στη Ρουμανία οφείλεται κυρίως σε «αμηχανία» από την εξάπλωση του ιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης