Ηλεκρομαγνητικά πεδία και μικρορρεύματα με αναλγητική, επουλωτική και αναγεννητική δράση

Από τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΟΥΛΑ, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιοχημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών*

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία πέντε χρόνια έρχεται στο προσκήνιο ένας νέος κλάδος της θεραπευτικής που επιγράφεται ως “Bioelectronic Medicine” και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απόπειρα αξιοποίησης των μικρορρευμάτων και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων σε σειρά από παθήσεις. Μια σειρά από τεχνολογίες δοκιμάζονται, δίνοντας ενθαρρυντικά και κάποιες φορές μοναδικά αποτελέσματα στον πόνο, τα έλκη, τις δερματικές βλάβες, τη φλεγμονή και άλλα. Ο φαρμακοποιός έχει ρόλο σε αυτή την «επανάσταση», ρόλος που διαρκώς θα αυξάνεται όσο οι σχετικές τεχνολογικές λύσεις εξαπλώνονται και γίνονται αναγνωρίσιμες.

Παλλόμενα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (PEMF)

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε παλμούς ραδιοσυχνοτήτων, οι οποίοι δημιουργούν ένα σταθερό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που μεταφέρεται στον ιστό. Με αυτό τον τρόπο έχει αποδειχθεί ότι επιτυγχάνεται αναλγητικό και επουλωτικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν συσκευές νοσοκομειακής χρήσης, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία αρχίζει και προσφέρει και “wearable” συσκευές, τις οποίες με ασφάλεια ο ασθενής μπορεί να φέρει επάνω του σε 24ωρη βάση και να βρίσκει θεραπευτικές λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Αμερικανική Εταιρεία Bioelectronics USA έχει ήδη κυκλοφορήσει σειρά τέτοιων προϊόντων (Εμπορικό όνομα Actipatch®, RecoveryRX®, Allay® και άλλα) με ευρεία πλέον εμπορική απήχηση. Στην Αγγλία διατίθενται από όλα τα καταστήματα Boots, τα οποία μάλιστα δημιουργούν ειδικό τμήμα με τα σχετικά προϊόντα και γνωρίζουν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Περισσότερα εδώ

Εικόνα 1: Οι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω από επιθέματα και πάνω από ρούχα, αλλά και για κάθε πόνο όπως της μέσης, ο οδοντιατρικός (πχ νευραλγία τριδύμου), το αυχενικό σύνδρομο κ.λ.π

Εικόνα 2: Ταχεία αποκατάσταση έλκους άκρου ποδός μετά από 3 εβδομάδες, με χρήση PEMF μικροσυσκευής

Εικόνα 3: Οι αναλώσιμες μικροσυσκευές έχουν πληθώρα εφαρμογών σε διάφορες θέσεις του σώματος. Σημαντικό είναι να παγιδεύσεις το σημείο του πόνου εντός του σχηματιζόμενου κύκλου της αναλώσιμης μικροσυσκευής

Η ερευνητική μας ομάδα σε συνεργασία με κλινικούς δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών στο πεδίο της αναλγησίας, της επούλωσης και της αθλητικής αποκατάστασης. Ήδη υπάρχουν αρκετές αθλητικές ομάδες που χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές για την ταχύτερη επάνοδο τραυματισμένων αθλητών. Με ευκολία στην εφαρμογή και χωρίς παρενέργειες, η τεχνολογία αυτή μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να επιταχύνει την επουλωτική διαδικασία. Σε πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Rheumatology (το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό στον τομέα του) εφαρμόσθηκε η τεχνολογία αυτή σε 72 ασθενείς με χρόνια οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά από ένα μήνα εφαρμογής, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην κλίμακα αξιολόγησης του πόνου, σε σημείο που το 25% των ασθενών σταμάτησε τα αναλγητικά.

Μικρορρεύματα (Microcurrents)

H εταιρεία STX-Med από το Βέλγιο ανέπτυξε το προϊόν CEFALY® που αδειοδοτήθηκε για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των πονοκεφάλων. Χρησιμοποιείται για 20 λεπτά την ημέρα και φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά παυσίπονα. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology (το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό στον τομέα του), αναφέρεται ότι σε 67 ασθενείς (άλλοι δοκίμασαν λειτουργικό Cefaly και άλλοι placebo Cefaly), παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των ημικρανιών ανά μήνα.

Εικόνα 4: Νευροτροποποίηση με τη χορήγηση μικρορρεύματος, από το προϊόν CEFALY

Επιθέματα με μικρορρεύματα

Η εταιρεία Vomaris Innovations, Inc. έχει σχεδιάσει και κυκλοφορήσει ένα επίθεμα με το εμπορικό όνομα Procellera®, το οποίο βασίζει την επουλωτική του δράση στα μικρορρεύματα. Πρόκειται για επίθεμα Αργύρου/Ψευδαργύρου που δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο της τάξης των 0.3-0.9V. Αυτό το ηλεκτρικό πεδίο επιταχύνει την επούλωση, μιμούμενο το ρεύμα τραύματος που αποτελεί βασικό παράγοντα της ενδογενούς διαδικασίας επούλωσης. Συνδυάζει την απλή εφαρμογή, το χαμηλό κόστος και την υψηλή αποτελεσματικότητα. Οι πρώτες δημοσιευμένες μελέτες δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Εικόνα 5: Επίθεμα με μικρορρεύματα, που επιτυγχάνει άριστο επουλωτικό αποτέλεσμα

Οι τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν αναμένεται να κερδίζουν έδαφος με την πάροδο του χρόνου και να βρίσκουν τη θέση τους στη «φαρμακευτική» αγωγή. Το εργαστήριο μας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών δοκιμάζει ερευνητικά και κλινικά αυτές τις τεχνολογίες. Τον Απρίλιο του 2016 θα υποβάλλουμε, ως επικεφαλής εταίρος, πρόταση χρηματοδότησης σε σχετική πρόσληση του HORIZON2020 με τη συμμετοχή ερευνητών από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, από ιδρύματα όπως το Imperial, το UCL, το ANTIPOLIS, το Πανεπιστήμιο της Βόννης, κ.α. καθώς και ιδιωτών όπως η GSK.

*Ειδικές ευχαριστίες στους φοιτητές μου: Αντωνάκη Μαρία, Ζαγκλακάς Αλέξανδρος, Ζήση Δήμητρα, Θηβαίου Δήμητρα, Λουίζου Δήμητρα, Μήτρου Ειρήνη, Παπαγεωργίου Φωτεινή, Σουλάκη Μαρία, Τσανακτσίδου Ελένη

*Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στη μνήμη της Άννας Συνοδινού, στην οποία εφαρμόστηκαν αυτές οι τεχνολογίες όταν προ διετίας αντιμετώπισε τα πρώτα σοβαρά προβλήματα υγείας. Πάντα θα θυμάμαι την ευγένεια και την αξιοπρέπειά της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης