Το NHS μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο της βρετανικής πραγματικότητας καθώς μία ακόμα περίπτωση θεμάτων ασφάλειας των ασθενών έρχεται στο φως. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την περιφέρεια του Μπέρμινχαμ και συγκεκριμένα τέσσερα νοσοκομεία της περιοχής με καταγγελίες όπως: επικίνδυνη έλλειψη νοσοκόμων, έλλειψη συνεννόησης μεταξύ συναδέλφων, αδιαφορία, τιμωρητικές πρακτικές και συμπεριφορές αντίστοιχες της μαφίας από την διοίκηση.

Η περίπτωση και οι καταγγελίες του Έλληνα αιματολόγου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από τον θάνατο τουλάχιστον 20 ασθενών στο αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου Queen Elizabeth στο Μπέρμινχαμ, οι οποίοι και οδήγησαν τον κλινικό ιατρό Εμμανουήλ Νικολούση να προχωρήσει στην σύνταξη έκθεσης για τις περιπτώσεις αυτές το 2017.

Οι ανησυχίες του, αν και εκφράστηκαν τότε στη διοίκηση του νοσοκομείου, αγνοήθηκαν παντελώς ενώ υπονόμευσαν την εργασιακή του θέση οδηγώντας τον σε παραίτηση το 2020 μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ίδιος στο BBC.

Χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούσης δήλωσε ότι «οι ασθενείς θα μπορούσαν να είχαν σωθεί» και κατέκρινε τη διοίκηση ότι αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει αν «υπήρχε καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ιατρών αλλά και αν ο καθένας αναλάμβανε έναν ασθενή ξεχωριστά». Όπως αποκάλυψε μάλιστα κάποιοι ασθενείς πέθαναν «χωρίς καν να έχουν λάβει κάποια θεραπεία».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίπτωση του Έλληνα ιατρού δεν είναι η μόνη. Καταγγελίες και άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία του Μπέρμινχαμ και στοιχεία για τη συγκεκριμένη διοίκηση είδαν το φως της δημοσιότητας από το BBC Newsnight και BBC West Midlands που αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια ευρύτερη έρευνα.

Τι γνωρίζουμε για την νοσοκομειακή διοίκηση στο Μπέρμινχαμ

Για αρχή, να διευκρινιστεί, ότι η διοίκηση όπου εξυπηρετεί πάνω από δύο εκατομμύρια ασθενείς τον χρόνο σε τέσσερα νοσοκομεία της περιοχής, έχει ήδη αξιολογηθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Υγειονομικής Περίθαλψης (The Care Quality Commission) με το πόρισμα «απαιτείται βελτίωση» και χαρακτηρίζεται ως μία από τις χειρότερες διοικητικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας.

Σύμφωνα με πρώην και νυν κλινικούς ιατρούς των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Μπέρμινχαμ, βρέθηκε επιπρόσθετα ότι υπάρχει και «επικίνδυνη έλλειψη νοσοκόμων» με αποτέλεσμα η ασφάλεια των ασθενών να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα περισσότερο, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι διστάζουν να μιλήσουν στη διοίκηση για τα προβλήματα που διαπιστώνουν, υπό τον φόβο ότι θα υποστούν βαρύτατες συνέπειες.

Άνθρωπος του νοσοκομείου δήλωσε ότι η διοίκηση «λειτουργούσε όπως η μαφία» λαμβάνοντας κάποια τιμωρητικά μέτρα όταν κάτι δεν τους άρεσε. Ο οφθαλμολόγος Τριστάν Ρουσέρ επωνύμως καταγγέλλει ότι ο ίδιος παραπέμφθηκε στο Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο (General Medical Council) με στόχο να αμφισβητηθεί η ικανότητά του στην εξάσκηση του επαγγέλματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περασμένη 10ετία η συγκεκριμένη διοίκηση έχει παραπέμψει 26 ιατρούς της στο συγκεκριμένο συμβούλιο (GMC), το οποίο διερευνά την ικανότητα ενός ιατρού να εξασκήσει το επάγγελμα.

Παρόλα αυτά, η διοίκηση αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες τονίζοντας πως «αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια των ασθενών με σοβαρότητα» και «έχουμε μια κουλτούρα να παροτρύνουμε τους εργαζομένους να καταγράφουν περιστατικά, ώστε να διασφαλίσουμε την υπευθυνότητα και να βελτιωθούμε».

Πηγή: DW 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης