Ζήσης Ψάλλας

Είναι γνωστό ότι το καφέ λίπος καίει θερμίδες, ενώ η περίσσεια των λευκών λιπωδών κυττάρων μάς κάνει υπέρβαρους και ασθενείς. Πρόσφατα οι ερευνητές εντόπισαν ότι ένα γονίδιο σχετίζεται με το καφέ λίπος, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Jan-Wilhelm Kornfeld από το Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της νότιας Δανίας, έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στην έρευνα για την παχυσαρκία.

​Το H19 ανήκει στο 1% των γονιδίων που κληρονομούμε αποκλειστικά είτε από τη μητέρα μας είτε από τον πατέρα μαςΗ ερευνητική ομάδα βρήκε μια νέα λειτουργία του γονιδίου H19. Αυτό το γονίδιο αποδεικνύεται ότι έχει μοναδικό προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι της ανάπτυξης υπερβολικού βάρους και κατά συνέπεια θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τα παραπανίσια κιλά, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το H19 ανήκει στο 1% των γονιδίων που κληρονομούμε αποκλειστικά είτε από τη μητέρα μας είτε από τον πατέρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα εκτεταμένων μελετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα γονίδια που προέρχονται από τον πατέρα οδηγούν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη του λευκού λιπώδους ιστού, ο οποίος απαντά πιο συχνά στην κοιλιά και στους μηρούς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές ασθένειες. Παρομοίως, φαίνεται ότι τα γονίδια από τη μητέρα οδηγούν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη του καφέ λιπώδους ιστού που θεωρείται ότι έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της παχυσαρκίας.

Παρόμοια αποτελέσματα σε ποντίκια και ανθρώπους

Ο καθηγητής Jan-Wilhelm Kornfeld δήλωσε ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της έρευνας. Κατά την άποψή του, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης καλύτερων θεραπειών για την παχυσαρκία.

«Με τη χρήση μοντέλων ποντικών, διαπιστώσαμε ότι το γονίδιο H19 εκτελεί μια μορφή γονιδιακού ελέγχου στα καφέ λιπώδη κύτταρα. Έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε ότι η υπερέκφραση του γονιδίου H19 στα ποντίκια προστατεύει από την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπρόσθετα, ανιχνεύσαμε παρόμοια πρότυπα γονιδιακού ελέγχου σε παχύσαρκους ανθρώπους και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματά μας μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη πρωτοποριακών νέων και βελτιωμένων θεραπειών για παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία» είπε ο Kornfeld.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης