Ιατρικό υλικό στο Ιράν στο πλαίσιο του μηχανισμού Instex έστειλε η Ευρώπη επιτρέποντας την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων, ο οποίος χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, ανακοίνωσε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνουν ότι ο Instex πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του συνδιαλλαγή και επέτρεψε την εξαγωγή ιατρικού υλικού από την Ευρώπη προς το Ιράν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει στις 14 Μαρτίου ότι το Ιράν παρέλαβε ιατρικό εξοπλισμό ή οικονομική βοήθεια από χώρες όπως η Γερμανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, το Κατάρ, η Ρωσία και η Τουρκία.

Η κυβέρνηση και ο πληθυσμός του Ιράν «δεν ξεχνούν ποτέ τους φίλους στους δύσκολους καιρούς» είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος. Το Ιράν πλήττεται σκληρά από την επιδημία του κορωνοϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.757.

Να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός Instex δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2019 από τους Ευρωπαίους για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν με την αποφυγή χρησιμοποίησης του δολαρίου. Ο Instex επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει να πωλεί πετρέλαιο και να εισάγει άλλα προϊόντα.
 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης