Κόστος 200 εκατ. ευρώ ετησίως έχει για δημόσιο και ασθενείς η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων

Κόστος 200 εκατ. ευρώ ετησίως έχει για δημόσιο και ασθενείς η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων
Κόστος που υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο έχει για το ελληνικό κράτος και τους ασθενείς το γεγονός ότι η διείσδυση των γενοσήμων παραμένει ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα. Δυστυχώς οι παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας στην φαρμακευτική πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα να είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό γενοσήμων στην Ευρώπη.

​Η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μονοδιάστατης πολιτικής συμπίεσης των τιμών τους ή της επιβολής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίαςΣύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μερίδια των γενοσήμων τόσο σε δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (11,5%) όσο και σε όγκο (25,5%), βρίσκονται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων σημαίνει στην πράξη τεράστια ζημία πρωτίστως για τους ασθενείς που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας που αφήνει αναξιοποίητη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων που εκτιμάται ότι μπορούν να φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ!

Ταυτόχρονα, τα πολύ χαμηλά μερίδια των γενοσήμων σημαίνουν την απώλεια σημαντικής προστιθέμενης αξίας από την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία που κατά κύριο λόγο αναπτύσσει και παράγει γενόσημα φάρμακα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μονοδιάστατης πολιτικής συμπίεσης των τιμών τους ή της επιβολής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας. Αυτά τα  -μνημονιακής έμπνευσης- μέτρα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν αφού τελικά λειτουργούν ως μέτρα που ευνοούν τη χρήση των νέων εισαγόμενων φαρμάκων με προστασία πατέντου.

Τα γενόσημα μειώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη

Με βάση τα παραπάνω, η ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας) καλεί την Πολιτεία:

  • Να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. Είναι δεδομένο ότι τα γενόσημα όχι μόνο δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται.
  • Να επισπεύσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης, έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς).
  • Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη σε καθεστώς αποζημίωσης των νέων γενοσήμων φαρμάκων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, 15:42