Ξεπέρασαν τα 500 εκατ. τα περιστατικά κορωνοϊού παγκοσμίως

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, 15:17
Ξεπέρασαν τα 500 εκατ. τα περιστατικά κορωνοϊού παγκοσμίως

Πάνω από 500 εκατομμύρια είναι τα περιστατικά COVID-19 σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Η εμφάνιση της BA.2 θεωρείται υπεύθυνη για τις πρόσφατες εξάρσεις στην Κίνα, καθώς και για περιστατικά ρεκόρ στην Ευρώπη.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον ημερήσιο μέσο όρο νέων περιστατικών, ανακοινώνοντας πάνω από 182.000 νέες μολύνσεις την ημέρα και αντιστοιχώντας σε μία ανά τέσσερις μολύνσεις σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών αυξάνεται σε 20 από τις 240 και πλέον χώρες και εδάφη που παρακολουθούνται, μεταξύ των οποίων η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη και το Μπουτάν.

Η Σαγκάη βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα της COVID-19 στην Κίνα από τότε που ο ιός έκανε την εμφάνισή του στην Γουχάν στα τέλη του 2019, με σχεδόν 25.000 νέα περιστατικά τοπικής μετάδοσης, αν και η πολιτική καραντίνας της πόλης επικρίνεται για τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους και το γεγονός ότι ασυμπτωματικοί τοποθετούνται μαζί με ασθενείς με συμπτώματα.

Ευρώπη, ΗΠΑ

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν επιβράδυνση στην αύξηση των νέων περιστατικών, ή ακόμα και μείωση, αλλά η περιοχή συνεχίζει να ανακοινώνει πάνω από 1 εκατ. μολύνσεις κάθε δύο ημέρες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Στη Γερμανία, ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων περιστατικών έχει μειωθεί και είναι τώρα στο 59% της προηγούμενης κορύφωσής του στα τέλη Μαρτίου. Ο αριθμός των νέων περιστατικών μειώνεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία, ενώ παραμένει σταθερός στη Γαλλία.

Συνολικά, τα περιστατικά COVID-19 στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί σημαντικά, αφού ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιανουάριο, αλλά η επανεμφάνιση μολύνσεων σε περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι ένα ακόμα κύμα μπορεί να ακολουθήσει στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική υπηρεσία εθνικής δημόσιας υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου τρία ανά τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού στη χώρα.

Η παραλλαγή BA.2 αντιστοιχεί τώρα περίπου στο 86% όλων των περιστατικών παγκοσμίως στα οποία έχει γίνει ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να τονίζουν ότι τα εμβόλια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να αποφευχθεί η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ο ιός.

Περίπου το 64,8% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου της COVID, αν και μόνο το 14,8% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο Our World in Data.

Ενώ τα περιστατικά καταγράφουν αναζωπύρωση στην Ευρώπη και στην Ασία πρόσφατα, οι ΗΠΑ έχουν και πάλι τον υψηλότερο συνολικό αριθμό μολύνσεων της COVID από τότε που ξεκίνησε η πανδημία με 80,41 εκατ., ενώ ακολουθεί η Ινδία με 43,04 εκατ. και η Βραζιλία με 30,14 εκατ.

Από το 2020, περίπου το 37% των περιστατικών της COVID έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, το 21% στην Ασία και το 17% στη Βόρεια Αμερική.

Περίπου 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της COVID από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, ενώ ακολουθούν η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία.

Η Ρωσία ξεπέρασε τη Βραζιλία ως η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας και τους υπολογισμούς του Reuters.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, 16:25