Λεύκανση δοντιών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, 15:32
Λεύκανση δοντιών
Τι µπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας, να σας δείξει νεότερους και υγιείς; Ένα φωτεινό, ολόλευκο χαµόγελο που μόνο η λεύκανση μπορεί να σας δώσει.

Ποιοί μπορούν να κάνουν λεύκανση;

Βασική προϋπόθεση είναι τα υγιή ούλα και δόντια. Εάν υπάρχουν σφραγίσματα ή γέφυρες στα μπροστινά δόντια, θα πρέπει να αλλαχθούν. Εάν κάποιο δόντι είναι νεκρό, χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Δεν επιτρέπεται να κάνουν λεύκανση οι έγκυες ή οι μητέρες που θηλάζουν και όσοι έχουν περιοδοντίτιδα, πολύ ευαίσθητα ούλα ή δόντια. Οπωσδήποτε θα πρέπει να προηγηθεί «καθαρισμός» και η καταγραφή του αρχικού χρώματος των δοντιών με τη βοήθεια χρωματολογίου ή με τη λήψη φωτογραφίας.

Λεύκανση στο σπίτι

Γίνεται από σας με την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Φοράτε έναν ατομικό νάρθηκα («μασελάκι») χρησιμοποιώντας ήπιους λευκαντικούς παράγοντες κάθε μέρα και για όσες ώρες σας υποδείξει ο οδοντίατρος, για 2 εβδομάδες. Καλό είναι να μην κάνετε λεύκανση με δική σας ευθύνη αγοράζοντας διάφορα λευκαντικά προϊόντα του εμπορίου. Εγκυμονεί κινδύνους όπως μόνιμη ευαισθησία στα δόντια, τραυματισμό και υφίζηση των ούλων.

• Πλεονεκτήματα: Σταθερό αποτέλεσμα.
• Μειονεκτήματα: Ο συνολικός χρόνος λεύκανσης, πιθανή ευαισθησία δοντιών.
• Πόσο κοστίζει: Από €180.

Λεύκανση στο ιατρείο

 Γίνεται από τον οδοντίατρο με τη χρήση λευκαντικών παραγόντων μεγάλης συγκέντρωσης. Αφού καλυφθούν τα χείλη και τα μάγουλα, προστατεύονται τα ούλα με το ειδικό gel και φοράς προστατευτικά γυαλιά. Στη συνέχεια τοποθετείται σε κάθε δόντι ο λευκαντικός παράγοντας, ο οποίος ενεργοποιείται με ειδικό φως. Αυτό μπορεί να είναι λυχνία αλογόνου, πλάσματος, υπεριώδους ακτινοβολίας, LED ή laser. Έπειτα από 8-15 λεπτά (ανάλογα με το σύστημα), ο λευκαντικός παράγοντας αφαιρείται. Πρέπει να επαναληφθούν 3-4 κύκλοι και γίνεται αξιολόγηση του χρώματος. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη συνεδρία, μία εβδομάδα μετά.

• Πλεονεκτήματα: Σύντομη θεραπεία, γρήγορο αποτέλεσμα.
• Μειονεκτήματα: Πιθανή ευαισθησία δοντιών.
• Πόσο κοστίζει: Από €280.

Συνδυασµένη τεχνική: Πραγματοποιείται μία συνεδρία στο ιατρείο και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε τους ατομικούς νάρθηκες στο σπίτι, για 2 εβδομάδες.

• Πλεονεκτήματα: Σε πρόσφατες μελέτες επισημαίνεται ότι επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.
• Μειονεκτήματα: Το κόστος.
• Πόσο κοστίζει: Από €400.

Άλλες Τεχνικές: Αλλαγή του χρώματος μπορεί να γίνει και με προσθετικές αποκαταστάσεις αισθητικού τύπου, δηλαδή με όψεις σύνθετων ρητινών, όψεις πορσελάνης ή ακόμη και με ολοκεραμικές στεφάνες (το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο). Αυτές οι τεχνικές απαιτούν τρόχισμα δοντιών, το οποίο δε συνιστάται σε περιπτώσεις υγιών δοντιών.

Το μυστικό: Για να διαρκέσει περισσότερο το αποτέλεσμα της λεύκανσης (µέχρι και 2 χρόνια), µην καπνίζετε, µην πίνετε πολύ καφέ, αποφεύγετε τροφές με χρωστικές ουσίες, βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά, δύο φορές, µε λευκαντική οδοντόκρεμα και κάνετε καθαρισµό δύο φορές το χρόνο.

Πηγή: omorfamistika

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, 15:33