Λερωθείτε! Κάνει καλό...

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009, 12:00
Λερωθείτε! Κάνει καλό...
«Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν». Αυτό συστήνουν Aμερικανοί επιστήμονες, έπειτα από έρευνα που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της California στο San Diego. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο οργανισμός των παιδιών που είναι υπερβολικά καθαρά έχει μειωμένη ικανότητα αντίστασης στις μολύνσεις και αποκατάστασης των επιφανειακών τραυμάτων.

Υπερβολικό αλλά παραδειγματικόΜε άλλα λόγια, μειώνεται η ικανότητα του δέρματος, του μεγαλύτερου οργάνου του ανθρώπινου σώματος, να αυτοθεραπεύεται. Τα συνήθη βακτήρια που ζουν πάνω στο ανθρώπινο δέρμα βοηθούν στην καταπολέμηση μιας φλεγμονής, όταν ο άνθρωπος τραυματιστεί (κοπεί, γρατσουνιστεί κλπ.). Τα βακτήρια μετριάζουν την υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της πληγής. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες πλέον πιστεύουν ότι η εμμονή του σύγχρονου πολιτισμού στην καθαριότητα ευθύνεται για την πρόσφατη «έκρηξη» των αλλεργιών στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα κοινό βακτήριο, ο σταφυλόκοκκος, μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία εξέλιξης μιας φλεγμονής. Μελετώντας κύτταρα ποντικιών και ανθρώπων, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή τα βακτήρια παράγουν ένα μόριο (LTA) που δρα στα κύρια είδη κυττάρων που υπάρχουν στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας, τα κερατινοκύτταρα. Το μόριο αυτό εμποδίζει τα κερατινοκύτταρα να αντιδράσουν με μια ανεξέλεγκτη αντιφλεγμονώδη δράση, που τελικά θα προκαλέσει επιδείνωση του προβλήματος (π.χ. φούσκωμα της πληγής).

Η νέα αυτή έρευνα φέρνει στο φως άγνωστα μέχρι τώρα στοιχεία για το μηχανισμό αποκατάστασης ενός τραύματος από τον ίδιο τον οργανισμό και αποκαλύπτει τη μοριακή βάση για την κατανόηση της «υπόθεσης υγιεινής». Δημιουργεί, όμως, και την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τις φλεγμονές του δέρματος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009, 12:24