Θάνος Ξυδόπουλος

Την έκδοση νέων καρτών για όσους δήλωσαν δωρητές οργάνων θα επιδοτεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Το ποσό που θα διατεθεί θα φτάσει τα 30.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την διαδικασία, νέα κάρτα πρέπει να εκδώσουν και οι παλαιοί δωρητές.

Οι πολίτες δηλώνουν ότι επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανά τους είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του ΕΟΜ είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Μπορεί να γίνει και ηλεκτρονική εγγραφή, μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με την χρήση των στοιχείων πρόσβασης στο TaxisNet και με τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, όσοι θέλουν να γίνουν δωρητές συμπληρώνουν τα στοιχεία επικοινωνίας και δηλώνουν ποια όργανα και ιστούς επιθυμούν να δωρήσουν. Αφού επιβεβαιώσουν τα στοιχεία λαμβάνουν μια προσωρινή βεβαίωση την οποία πρέπει να «κατεβάσουν» και να αποθηκεύσουν ωσότου παραλάβουν ταχυδρομικώς την κάρτα δωρητή.

Με ανάλογο τρόπο, γίνεται και η δήλωση αρνητή δωρεάς (για όσους δεν επιθυμούν τη δωρεά) και εγγραφή στο «μητρώο αρνητών».

Ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να αλλάξει μητρώο ή και να διαγραφεί εντελώς.

Η νέα δήλωση δωρεάς είναι η πρώτη ενέργεια κινητοποίησης του ΕΟΜ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων.

Στη χώρα μας, για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, αντιστοιχούν περίπου 6 δότες. Την ίδια ώρα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 18 δότες για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης