Θάνος Ξυδόπουλος

Μεγάλα μόρια από διαιτητικές ίνες, που ονομάζονται πολυμερή, μπορούν να επηρεάσουν φυσικά το περιβάλλον στο λεπτό έντερο, προκαλώντας συγκέντρωση στερεών σωματιδίων (συσσωματωμάτων), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο eLife.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, παρέχει μια νέα εικόνα για το πώς διάφοροι τύποι στερεών σωματιδίων που βρίσκονται μέσα στο λεπτό έντερο – συμπεριλαμβανομένων των μικροβίων, των κυτταρικών υπολειμμάτων, των σωματιδίων για χορήγηση φαρμάκου και των κόκκων τροφίμων – και κινούνται μαζί. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το μέγεθος και η σύνθεση τέτοιων συσσωματωμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει το περιβάλλον του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά και τα φάρμακα κατά την πέψη.

«Όταν τα σωματίδια στο έντερο σχηματίζουν συσσωματώματα, μπορεί να επηρεαστεί η πρόσληψη φαρμάκων και θρεπτικών ουσιών, καθώς και η λειτουργία των μικροοργανισμών στο έντερο, ωστόσο ελάχιστα είναι κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο σχηματίζονται αυτά τα συσσωματώματα», λέει ο πρώτος συγγραφέας  της μελέτης Asher Preska Steinberg, χημικός από το California Institute of Technology.

Επηρεάζουν τα φάρμακα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ποικιλία πολυμερών υπάρχει φυσικά στο έντερο. Περιλαμβάνουν εκκρίσεις (όπως βλέννες και ανοσοσφαιρίνες) και διαιτητικά πολυμερή, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών. Είναι γνωστό ότι τα πολυμερή που εκκρίνονται από τον ξενιστή μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση μικροβίων μέσω χημικής σύνδεσης. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι τα πολυμερή από διαιτητικές ίνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν συσσωμάτωση μέσω φυσικών αλληλεπιδράσεων που εξαρτώνται από τις φυσικές ιδιότητες των πολυμερών, όπως το μοριακό βάρος και η συγκέντρωση τους.

«Συχνά σκεφτόμαστε τις διαιτητικές ίνες στο πλαίσιο της διατροφής και των μικροβίων του εντέρου μας, αλλά όπως και όλα τα πολυμερή, διέπονται επίσης από τους νόμους της φυσικής των πολυμερών. Θέλαμε να διερευνήσουμε εάν οι φυσικές δυνάμεις που προκαλούνται από αυτά τα πολυμερή παίζουν ρόλο στη δομή των σωματιδίων στο λεπτό έντερο», λέει ο Preska Steinberg.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτός ο προηγουμένως υποτιμημένος ρόλος των διαιτητικών ινών και των πολυμερών τους μπορεί επίσης να συμβεί στη συσσώρευση άλλων σωματιδίων στο έντερο, είναι σημαντικός και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης