Τα συμπεράσματα μιας μελέτης για την κατάσταση της υγείας ηλικιωμένων Ελλήνων της Αυστραλίας, που κατάγονται από νησιά της Ελλάδας, και τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και το φαινόμενο της μακροζωίας τους θα δοθούν σε λίγους μήνες στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για τη μελέτη MEDIS, την οποία διεξάγει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο κάποια πρώτα συμπεράσματα είναι αποκαλυπτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε στο ελληνικό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS o καθηγητής Βιοστατιστικής-Επιδημιολογίας, Δημοσθένης Παναγιωτάκος, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το κοινό χαρακτηριστικό των μακροβιότερων από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν η λιτότητα στη διατροφή, σε συνδυασμό με την κατανάλωση ποικιλίας τροφών.

O καθηγητής Παναγιωτάκος είπε ότι στην Αυστραλία η έρευνα έγινε από την πανεπιστημιακό Κατερίνα Ιτσιοπούλου του πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης σε συνεργασία με τη διαιτολόγο Αντιγόνη Κουρή και ερευνήθηκαν ηλικιωμένοι ομογενείς που κατάγονται από νησιά.

Από συνεντεύξεις με περισσότερους από 2.100 ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες μόνιμους κατοίκους νησιών του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Σύρος, Νάξος, Ικαρία), του Ιονίου (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος), της Κρήτης και της Κύπρου αλλά και νησιών της Μεσογείου, προκύπτει ότι αυτός ο ευεργετικός τρόπος ζωής σταδιακά εγκαταλείπεται. Ιδίως στα νησιά που έχουν «αλωθεί» από τον τουρισμό, οι ηλικιωμένοι ακολουθούν πλέον έναν πιο «δυτικό» τρόπο ζωής, μακριά από την άσκηση και τη μεσογειακή διατροφή, με ορατές επιπτώσεις στην υγεία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα θα γίνει και μελέτη σε πληθυσμούς Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν έχουν διατηρήσει τις διατροφικές συνήθειες της πατρίδας τους» είπε ο κ. Παναγιωτάκος. Πρώτος σταθμός, το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου ζουν πολλοί απόγονοι Καλύμνιων ψαράδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης