Μήλα και πορτοκάλια ενάντια σε εγκεφαλικά και εμφράγματα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016, 04:50
Μήλα και πορτοκάλια ενάντια σε εγκεφαλικά και εμφράγματα
Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων καθημερινά ή σε κάθε περίπτωση συχνά προλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό την εκδήλωση εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και αντίστοιχων επεισοδίων που οδηγούν σε πρόωρους και αιφνίδιους θανάτους.

Οι ερευνητές του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζενκμίνγκ Τσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ανέλυσαν επί επτά χρόνια στοιχεία για περίπου 500.000 άτομα, που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της μελέτης.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα (κυρίως μήλα και πορτοκάλια), είχαν την μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα. Μια ημερήσια μερίδα 100 γραμμαρίων φρούτων συνεπάγεται μικρότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά ένα τρίτο, ανεξαρτήτως φύλου.

Τα φρούτα είναι πλούσια πηγή καλίου, ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων βιοδραστικών συστατικών, ενώ περιέχουν λίγα λίπη και αλάτι, καθώς και σχετικά λίγες θερμίδες.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα, είχαν υψηλότερο μέσο μορφωτικό επίπεδο, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερο σάκχαρο στο αίμα, ενώ ήσαν σε μικρότερο ποσοστό καπνιστές.

Πηγή: econews

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016, 04:50