Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο και λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ακόμα και χωρίς θερμιδομέτρηση και χωρίς να χρειαστεί να χάσουν βάρος.

Ισπανοί ερευνητές μελετώντας, διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν την παραδοσιακή δίαιτα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη μέσα σε τέσσερα χρόνια σε σχέση με εκείνους που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει γενικώς μεγάλες ποσότητες λαχανικών, τροφές ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρι, φυτικές τροφές, κυρίως ελαιόλαδο και καρύδια, ενώ περιέχει μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες υπό τον Ζόρντι Σάλας-Σαλβάδο του πανεπιστημίου Rovira i Virgili στο Ρέους της Ισπανίας, παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 418 ενηλίκων, ηλικίας 55 ως 80, ο καθένας εκ των οποίων είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή πίεση ή κάπνισμα.

Οι εθελοντές κλήθηκαν τυχαία να επιλέξουν μία από τρεις δίαιτες: μεσογειακή δίαιτα με έμφαση στην κατανάλωση ελαιολάδου, η ίδια δίαιτα αλλά επικεντρωμένη στην πρόσληψη ακόρεστου λίπους από καρύδια και μία δίαιτα χωρίς καθόλου λίπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καμία από τις ομάδες δεν κλήθηκε να περιορίσει την πρόσληψη θερμίδων ή να αθλείται περισσότερο. Μετά από τέσσερα χρόνια, 10% με 11% των εθελοντών που ανήκαν στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν εμφανίσει διαβήτη, σε σύγκριση με 18% εκείνων που ανήκαν στην ομάδα που ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Όταν οι ερευνητές υπολόγισαν μία σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των εθελοντών, το ιστορικό καπνίσματος και τα αναφερθέντα επίπεδα άσκησης, η μεσογειακή διατροφή διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με τη μείωση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες συμβουλές προς τους διαβητικούς και εκείνους που κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη, δήλωσε η Κοστάνς Μπράουν-Ριγκς, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτητικής, προσθέτοντας ότι η μεσογειακή διατροφή είναι υγιεινή επιλογή για όλους.

Η ίδια είπε στο Reuters Health ότι η έρευνα «με κανένα τρόπο δεν υπαινίσσεται ότι δεν χρειάζεται να αθλείται κάποιος» προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να θεωρούμε το ελαιόλαδο «μαγικό ραβδί» κατά του διαβήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης