Μήπως πονάει η μέση σας;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010, 09:14
Μήπως πονάει η μέση σας;

Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) μας ειδοποιεί πως η μέση μας δε λειτουργεί κανονικά. Πρόκειται για πόνο που εξελίσσεται σταδιακά ή κατά κρίσεις και είναι δυνατό να προσβάλει τον καθένα μας σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής.

Yπολογίζεται ότι πάνω από ένα δισ. άνθρωποι παρουσιάζουν κάποια μορφή οσφυαλγίας.

Σε ποσοστό έως και 80%, οι περισσότερες οσφυαλγίες, αποδίδονται στην κακή στάση του σώματος, καθώς και στο γεγονός ότι η σπονδυλική στήλη κάποια στιγμή παύει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Τι προκαλεί τους πόνους στη μέση;
• Οι τραυματισμοί των μυών και των συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης.
• Διάφορες δραστηριότητες που εκτελούνται λανθασμένα, όπως σκύψιμο, σήκωμα βάρους, κακή στάση στην όρθια ή καθιστή θέση.
• Η εμφάνιση κήλης σε μεσοσπονδύλιο δίσκο που προκαλεί ισχυρό πόνο, ακόμα και αναπηρία (μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία) στο πόδι από πίεση των νεύρων.
• Η οστεοαρθρίτιδα, εκφυλιστική δηλαδή βλάβη της σπονδυλικής στήλης.
• Το άγχος και τα ψυχολογικά προβλήματα, καθώς προκαλούν σπασμό των μυών.
• Οι κληρονομικές ατέλειες και τα μη φυσιολογικά κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης, όπως λόρδωση, σκολίωση, κύφωση.
• Η οστεοπόρωση, η ελάττωση δηλαδή της οστικής μάζας στους σπονδύλους, με αποτέλεσμα να τους κάνει αδύνατους και εύθραυστους.

Βοηθήστε τη μέση σας
• Προσέχετε πάντα πώς χρησιμοποιείτε τη μέση σας.
• Βελτιώστε τη στάση του σώματος και τον τρόπο που κινείστε, κάθεστε και εργάζεστε.                     
• Συμπεριλάβετε την τακτική σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας.
• Μειώστε το στρες στη ζωή σας.

Όταν ξαπλώνετε:
• Ο πόνος στη μέση μπορεί να ανακουφιστεί όταν ξαπλώνετε στο πάτωμα με τα γόνατα λυγισμένα. Για τον ύπνο μπορείτε να βάζετε το στρώμα σας σε σκληρή βάση και να χρησιμοποιείτε πάντα χαμηλό μαξιλάρι.
• Αποφεύγετε να ξαπλώνετε μπρούμυτα, γιατί έτσι πιέζετε τον αυχένα και το κάτω μέρος της μέσης.

Όταν κοιμάστε, ξαπλώνετε στο πλάι με λυγισμένα τα γόνατα ή ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.

Όταν κάθεστε:
Τα πόδια να ακουμπάνε καλά στο πάτωμα, τα γόνατα να βρίσκονται πιο ψηλά από τα ισχία, ενώ η ράχη σας να στηρίζεται σταθερά στην πλάτη του καθίσματος. Μπορείτε επίσης να στηρίζετε τα πόδια σας σε ένα σκαμνάκι.

Όταν οδηγείτε:
Τα γόνατα να είναι λυγισμένα και πιο ψηλά από τα ισχία. Μην κάθεστε μακριά από το τιμόνι με τα πόδια τεντωμένα.

Όταν σηκώνετε βάρη:

Πατάτε σταθερά στο έδαφος, λυγίζετε τα γόνατά σας –όχι τη μέση σας– και σηκώστε το αντικείμενο κοντά στο σώμα σας. Σηκώνετε το αντικείμενο μόνο μέχρι το ύψος του στήθους, δίχως να «ξαφνιάζετε» τη μέση σας.

Όταν στέκεστε:
Αλλάζετε συχνά στάση και στηρίζετε το ένα πόδι σας σε χαμηλό στήριγμα. Μη στέκεστε για πολλή ώρα στην ίδια θέση. Αν χρειαστεί, λυγίστε τα γόνατά σας για να είναι έτσι η στάση σας σε ευθεία.

Όταν περπατάτε:

Φοράτε αναπαυτικά παπούτσια, κρατάτε το κεφάλι ψηλά και το σαγόνι σας προς τα μέσα, διατηρείτε ίσια τη λεκάνη. Αποφεύγετε τόσο τα ψηλοτάκουνα όσο και τα εντελώς επίπεδα παπούτσια.

Μην ξεχνάτε ότι:
• Στη σωστή θέση θα πρέπει μια κάθετη γραμμή που ξεκινάει από το αφτί να διασχίζει τον ώμο, το μέσο των γοφών, να περνάει πίσω από το γόνατο και να καταλήγει μπροστά από τον αστράγαλο.

• Καλή στάση του σώματος δε σημαίνει ακαμψία, αλλά μια συνειδητή ισορροπία χαλάρωσης και τεντώματος του κορμού, που μπορούν να τηρηθούν σε όλες τις στάσεις και σε όλες τις δραστηριότητές μας. Αυτό συμβαίνει όταν, για παράδειγμα, σηκώνουμε ένα αντικείμενο πιο ψηλά από το κεφάλι μας, οπότε αισθανόμαστε να διατρέχει το σώμα μας ένα αίσθημα επιμήκυνσής του. Τότε το σαγόνι πέφτει, οι ώμοι παραμένουν χαμηλά, ο θώρακας διευρύνεται και ανασηκώνεται, το στομάχι μπαίνει μέσα, η λεκάνη μαζεύεται προς τα κάτω και τα γόνατα χαλαρώνουν.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010, 09:20