Μητρικός θηλασμός: Ενάντια στην παιδική παχυσαρκία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 17:45
Μητρικός θηλασμός: Ενάντια στην παιδική παχυσαρκία
O μητρικός θηλασμός δρα ως προστατευτικός παράγοντας και έχει προληπτικό αποτέλεσμα ενάντια στην παιδική παχυσαρκία, αλλά το πώς επηρεάζει την σύνθεση του σώματος σε μικρή ηλικία δεν έχει λεπτομερώς διερευνηθεί.

Στο Erasmus Medical Center του Ρότερνταμ της Ολλανδίας ερευνητές έχουν ξεκινήσει να μελετούν έναν πληθυσμό παιδιών από την γέννησή τους και στην πορεία των πρώτων τους χρόνων (The Generation R Study Group, προοπτική μελέτη). Ως μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας, οι επιστήμονες θέλησαν να δουν κατά πόσο η διάρκεια και η αποκλειστικότητα του μητρικού θηλασμού μπορεί να συσχετίζονται με το ποσοστό υποδόριου λίπους στο σώμα των μικρών παιδιών.

Παρακολούθησαν 779 παιδιά από τη γέννησή τους και κατέγραψαν πλήρως στην πορεία το ιστορικό διατροφής τους. Στις ηλικίες του 1ου μήνα, 6ου μήνα και 24ου μήνα μετρήθηκαν για όλα τα παιδιά η μάζα υποδόριου λίπους περιφερικά (δικέφαλο, τρικέφαλο) και κεντρικά (ωμοπλάτη και λεκάνη). Στον 1ο μήνα δεν υπήρχε κάποια διαφορά ανάμεσα σε παιδιά που έπιναν ξένο γάλα και σε παιδιά που θήλαζαν.
Τα βρέφη που είχαν θηλάσει για λίγο ή καθόλου είχαν στατιστικά σημαντική αύξηση στο περιφερικό και κεντρικό υποδόριο λίπος στην ηλικία των 6 μηνών, συγκρινόμενα με βρέφη που θήλασαν περισσότερο. Επιπρόσθετα, βρέφη που δεν θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 4 μήνες είχαν σημαντικά αυξημένη κεντρική εναπόθεση λίπους στην ηλικία των 24 μηνών, συγκρινόμενα με βρέφη που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 4 μήνες. Το πότε ξεκίνησαν στερεές τροφές δεν φάνηκε να επηρεάζει το ποσοστό λίπους.

Οι Ολλανδοί συμπέραναν ότι μια μικρή διάρκεια μητρικού θηλασμού και ο μη αποκλειστικός μητρικός θηλασμός κατά τους πρώτους μήνες ασκούν αρνητική επίδραση στην πρώιμη σύνθεση του σώματος, στην ηλικία των 2 ετών.

Πηγή:familylife.gr
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 17:45