Μνήμη και ψάρια πάνε «πακέτο»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010, 09:26
Μνήμη και ψάρια πάνε «πακέτο»

Έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή πλούσια σε ψητά ψάρια, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μας. Σύμφωνα με στοιχεία, οι ηλικιωμένοι, των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει τρεις ή περισσότερες εβδομαδιαίες μερίδες ψητού τόνου και άλλων ψαριών υψηλών σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τα λεγόμενα «σιωπηλά» τραύματα εγκεφάλου, που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της γνωστικής ικανότητας (άνοια) και στο αγγειακό εγκεφαλικό.

Μία εγκεφαλική αλλοίωση ή μια περιοχή νεκρωμένη από θρόμβο, προκαλεί ένα τμήμα «χαλασμένου» ιστού στον εγκέφαλο. Το τραύμα μετονομάζεται ως «σιωπηλό» εάν αναπτύχθηκε σε κάποιον που δεν είχε ένα αναγνωρισμένο εγκεφαλικό. Τα «σιωπηλά» τραύματα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σκέψης, απώλεια μνήμης και εγκεφαλικό.

«Προηγούμενα συμπεράσματα έχουν δείξει ότι τα ψάρια και τα έλαια των ψαριών, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή του εγκεφαλικού, αλλά αυτό είναι μια από τις μελέτες που εξετάζει μόνο την επίδραση των ψαριών στις νεκρωμένες περιοχές από θρόμβο του εγκεφάλου» υποστηρίζει ο δρ Jyrki Virtanen, από το Πανεπιστήμιο του Κουόπιο, στη Φινλανδία.

Στα πλαίσια της έρευνας, ο Virtanen και οι συνάδελφοί του, εξέτασαν τα αποτελέσματα μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου, 3.600 ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και πάνω, που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλοαγγειακής ασθένειας. Πέντε έτη αργότερα, οι ερευνητές επανεξέτασαν 2.313 άτομα που είχαν συμφωνήσει με τη συνέχιση της έρευνας και τους υπέβαλαν σε ερωτήσεις για τη διατροφή τους, όπως την ποσότητα ψαριών που έτρωγαν.

Αφού συνέκριναν τις μαγνητικές και ανέλυσαν τις διατροφικές πληροφορίες, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε  ότι οι ενήλικοι που έτρωγαν μη τηγανισμένο τόνο και άλλα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον τρεις φορές εβδομαδιαίως, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο, σχεδόν 26% για «σιωπηλά» εγκεφαλικά τραύματα, από εκείνους που επέλεγαν τέτοια τρόφιμα λιγότερο συχνά.

Η κατανάλωση μίας μόνο μερίδας ψαριών ανά εβδομάδα, είχε επίσης προστατευτικό όφελος. Οι ενήλικοι σε αυτήν την κατηγορία, μείωσαν τον κίνδυνο «σιωπηλών» τραυμάτων εγκεφάλου κατά 13%.

Εκείνοι δε, που επέλεξαν την τακτική κατανάλωση ψαριών, είχαν επίσης λιγότερες αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου τους.

Εκτός από τον τόνο, ο σολομός, το σκουμπρί, οι ρέγγες, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες είναι όλα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010, 09:32