Θα πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες του αλκοόλ που πίνουμε; Είναι οι μικρές ποσότητες πιο ωφέλιμες; Καθημερινά γράφονται και λέγονται πολλά σχετικά με το ποια ποτά πρέπει να πίνουμε και ποια να αποφεύγουμε.

Σε εκπομπή του ραδιόφωνου «BBC Radio 4» τονίστηκε πως η βρετανική κυβέρνηση έχει προτείνει στους άνδρες να μην ξεπερνούν τα τρία-τέσσερα ποτηράκια την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι τα δύο με τρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Dr Peter Scarborough του Πανεπιστημίου της Oxford υποστηρίζει πως για τους πότες η απότομη διακοπή του αλκοόλ είναι επικίνδυνη και ότι θα πρέπει να γίνεται σταδιακή μείωση της ποσότητας που καταναλώνουν.

Ο Sir Ian Gilmore, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών, εκτιμά ότι όσα λέγονται και γράφονται δεν είναι σωστά, ιδιαίτερα εκείνο το «όσοι δεν πίνουν ποτά θα πρέπει να αρχίσουν να πίνουν μικρές ποσότητες για χάρη της υγείας τους».

Ο ηπατολόγος Dr Nick Sheron του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον λέει πως θα πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία στο ήπαρ μας να ξεκουράζεται από το αλκοόλ και όχι να είμαστε εξαρτημένοι από το ποτό. Ωστόσο, παραδέχεται πως αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο για τους εξαρτημένους, να διακόπτουν, δηλαδή, έστω και για δυο-τρεις ημέρες την εβδομάδα, πριν επαναλάβουν τη συνήθειά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σύγκριση με άλλα μηνύματα, όπως «σταματήστε το κάπνισμα» ή «συνηθίστε πέντε μικρά γεύματα την ημέρα», είναι εξίσου δύσκολο να πείσεις κάποιον θαμώνα που περνά έξω από την αγαπημένη του παμπ να μην μπει μέσα. «Πάντως, όσοι καταναλώνουν υπερβολικό αλκοόλ έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο ή κύρωση του ήπατος από αυτούς που πίνουν μικροποσότητες.

Η πρότασή του είναι «ποτό σε μικρό ποτήρι».

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης