Ζήσης Ψάλλας
Η ρεσβερατρόλη είναι μια από τις πλέον μελετημένες φυσικές ουσίες κυρίως για την προφύλαξη από τον καρκίνο. Το μόριο βρίσκεται στα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί. Έχει φανεί σε προηγούμενες μελέτες που έγιναν στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα ότι μπορεί να προστατεύει από ορισμένους καρκίνους που επηρεάζουν την πεπτική οδό.

Ωστόσο, η ρεσβερατρόλη δεν φαίνεται κατάλληλη για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα διότι όταν απορροφάται, μεταβολίζεται μέσα σε λίγα λεπτά και ως εκ τούτου δεν φτάνει σε ικανοποιητικές ποσότητες στους πνεύμονες. Ωστόσο, μια ελβετική μελέτη δείχνει τώρα ότι το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) χορήγησε ένα ρινικό σκεύασμα και έλαβε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τον καρκίνο του πνεύμονα που προκαλείται από ένα καρκινογόνο που βρίσκεται στον καπνό τσιγάρων με τη χρήση ρεσβερατρόλης, ενός ήδη καλά τεκμηριωμένου μορίου, σε μοντέλα ποντικών» ανέφερε η Muriel Cuendet, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών στο UNIGE.
Η μελέτη διάρκειας 26 εβδομάδων χώρισε 12 ποντίκια σε τέσσερις ομάδες.

• Η πρώτη ομάδα δεν έλαβε ούτε το καρκινογόνο ούτε τη θεραπεία (ρεσβερατρόλη).
• Η δεύτερη έλαβε μόνο το καρκινογόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
• Η τρίτη έλαβε τόσο τον καρκινογόνο όσο και τη θεραπεία.
• Η τέταρτη έλαβε μόνο τη θεραπεία.
Η λήψη της ρεσβερατρόλης ήταν τρεις φορές την εβδομάδα, περίπου 60 mg ανά κιλό βάρους. Οι ερευνητές έφτιαξαν ένα σκεύασμα στο οποίο η ρεσβερατρόλη μπορούσε να διαλυθεί σε μεγάλες ποσότητες -αν και είναι ελάχιστα διαλυτή στο νερό- προκειμένου να επιτραπεί η ρινική χορήγηση και να φτάσει στους πνεύμονες.
Η συγκέντρωση της ρεσβερατρόλης που αποκτήθηκε στους πνεύμονες μετά τη ρινική χορήγηση του σκευάσματος ήταν 22 φορές υψηλότερη από ό, τι όταν λαμβάνεται από του στόματος.
Συγκρίνοντας τις ομάδες που εκτέθηκαν στο καρκινογόνο, τα ποντίκια που έλαβαν τη ρεσβερατρόλη παρουσίασαν μείωση κατά 27% στην πολλαπλότητα των καρκινικών όγκων, με μικρότερους όγκους κατά 45%.
Συγκρίνοντας τις ομάδες που δεν εκτέθηκαν στο καρκινογόνο, το 63% των ποντικών που υποβλήθηκε σε αγωγή με ρεσβερατρόλη δεν εμφάνισε καρκίνο, σε σύγκριση με το 12,5% των ποντικών της άλλης ομάδας.
Κατόπιν αυτών, η Cuendet είπε ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να διαδραματίσει προληπτικό ρόλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα. «Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ξεπεραστεί η χαμηλή από του στόματος βιοδιαθεσιμότητα της ρεσβερατρόλης, ενθαρρύνοντας την επαναξιολόγηση της χρήσης της σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές» έγραψαν οι ερευνητές.
Η ερευνητική ομάδα θα επικεντρωθεί τώρα στην εξεύρεση ενός βιοδείκτη που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιλογή των ατόμων που είναι επιλέξιμα για προληπτική θεραπεία με ρεσβερατρόλη.
Όμως η Cuendet δεν φάνηκε πολύ αισιόδοξη για το εύρημα της μελέτης, λέγοντας ότι η ανακάλυψη είναι δυστυχώς μικρού οικονομικού ενδιαφέροντος για τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι το μόριο δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Για να αποδειχτεί ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύει τον άνθρωπο από τον καρκίνο του πνεύμονα απαιτούνται μελέτες πολλών ετών και για να γίνουν πρέπει να υπάρχει το οικονομικό κίνητρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης