Το zougla.gr ρώτησε τον κ. Τσιόδρα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, σχετικά με τα πιθανά οφέλη των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων, αν δηλαδή θα μπορούσε κάποιο, όπως αυτό της γρίπης ή της φυματίωσης, να βοηθήσει ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ή αν το το MMR (εμβόλιο για την ιλαρά) θα μπορούσε να προστατεύει τα παιδιά από τα σοβαρά συμπτώματα. 

Ο κ. Τσιόδρας απάντησε τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα μπορούσαμε να μιλάμε ένα μισάωρο για αυτό αλλά είμαι σίγουρος πως δεν αντέχετε να ακούτε μισή ώρα τα υπέρ και τα κατά. Να πούμε δύο λόγια.

Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για να μην ακυρώνει η παρουσία της επιδημίας την πορεία άλλων εμβολίων που είναι σημαντικά και σώζουν ζωές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες υπανάπτυκτες σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Κάποια εμβόλια όπως το εμβόλιο που αναφέρατε, το BCG της φυματιώσεως και το εμβόλιο της ιλαράς, έχουν βρεθεί σε επιδημιολογικές μελέτες, το τονίζω είναι επιδημιολογικές μελέτες, ότι σαν να λειτουργούν προστατευτικά δηλαδή χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης με τον εμβολιασμό για το BCG η για την ιλαρά το MMR φαίνεται ότι έχουν λιγότερους καταγεγραμμένους θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν τουλάχιστον 15-20 διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Δεν είναι απαραίτητο κάτι που βλέπουμε στην επιδημιολογία να έχει και βιολογική συσχέτιση. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το BCG το εμβόλιο της φυματίωσης συγκεκριμένα ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς εσωτερικής άμυνας, εσωτερικής ανοσίας πολύ σημαντικούς και έχει βρεθεί σε παλαιότερες μελέτες ότι η χρήση του εμβολίου BCG  προστατεύει από τους αναπνευστικούς ιούς στα  μικρά παιδάκια γενικότερα στις μελέτες που έχουν γίνει. Και ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες μελέτες σε κάποιες χώρες του κόσμου που δίνεται το εμβόλιο του BCG  σαν προσπάθεια ενίσχυσης του ανοσολογικού συστήματος.

Μάλιστα οι κύριοι πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία είναι συνάδελφοι από την Ολλανδία τους οποίους παρακολουθούμε πολύ στενά, είναι εκλεκτοί συνάδελφοι, Θεωρώ ότι είναι ακόμα αναπάντητο το ερώτημα. Είναι επιδημιολογικά τα δεδομένα, μπορεί όντως να υπάρχει μια βάση σε αυτό και για αυτό δοκιμάζεται και συστήνεται από κάποιους επιφανείς λοιμωξιολόγους. Θα περιμένουμε την επιστήμη να καταλήξει σε αυτό. Μπορεί να μας πάρει μερικούς μήνες μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα για το θέμα των εμβολίων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης