Μπορεί μια καρδιακή προσβολή να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019, 12:06
Μπορεί μια καρδιακή προσβολή να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου;
Ζήσης Ψάλλας

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αυξημένος σε ασθενείς που αργότερα θα διαγνωστούν με καρκίνο.

Αμερικανοί ερευνητές από το Weill Cornell Medicin μελέτησαν τα αρχεία 374.331 ασφαλισμένων του Medicare στις ΗΠΑ, μέσης ηλικίας 76 ετών, οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο από το 2005 έως το 2013. Τους συνέκριναν με ίσο αριθμό ατόμων χωρίς καρκίνο. Στη συνέχεια κατέγραψαν αναδρομικά τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια των 12 μηνών που προηγήθηκαν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Σημαντική επίπτωση έναν μήνα πριν από τη διάγνωση του καρκίνου

Στους πρώτους επτά μήνες δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Στους υπόλοιπους μήνες, όμως, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου αυξήθηκε σ' αυτούς που αργότερα θα είχαν διάγνωση καρκίνου. Έναν μήνα πριν από τη διάγνωση, οι καρκινοπαθείς είχαν περισσότερο από πέντε φορές αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υψηλότεροι κίνδυνοι ήταν σε εκείνους με διαγνώσεις καρκίνων των πνευμόνων και του παχέος εντέρου.

Η αιτία για αυτήν τη διαφορά είναι υπό διερεύνηση. Μπορεί να είναι ότι ο καρκίνος διαταράσσει την κυκλοφορία του αίματος πριν η νόσος γίνει ανιχνεύσιμη, προκαλώντας θρόμβους που οδηγούν σε καρδιαγγειακά συμβάματα.Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Blood», δεν είχε στοιχεία για τη σοβαρότητα των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων, και οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν σε νεότερους ασθενείς.

«Δεν θέλω να υπερεκτιμήσω τον απόλυτο κίνδυνο που συνδέει τον καρκίνο με την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Babak Navi, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Weill Cornell Medicin, «αλλά υπάρχει μια σημαντική συσχέτιση με τον σχετικό κίνδυνο που έχει άμεσες κλινικές επιπτώσεις».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019, 12:06