Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν παράλληλα και πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό τους. Η έρευνα έγινε σε 500 εθελοντές από το Πανεπιστήμιο του Buffalo. Η δυσμορφία αυτή των αγγείων βρέθηκε σε ποσοστό 56.4% ασθενών αλλά και 22.4% υγιών ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ειδικό μηχάνημα, για να εξετάσει το σώμα των ασθενών που είχαν πάρει διαφορετικές στάσεις, προκειμένου να δουν τη φορά της φλεβικής ροής του αίματος.

Αφορμή της έρευνάς τους αυτής, ήταν μία θεωρία Ιταλού επιστήμονα, του δρ. Paolo Zamboni, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το 90% των περιπτώσεων με σκλήρυνση κατά πλάκας οφείλεται στις στενές φλέβες.
Ο επικεφαλής της ομάδας, δρ. Robert Zivadinov, είπε ότι είναι αισιόδοξος αλλά κι επιφυλακτικός για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δρ. Doug Brown, βιοχημικός και μάνατζερ της Κοινότητας ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων: «Τα αποτελέσματα είναι όντως θεαματικά, ωστόσο δεν αποδεικνύουν σε καμία περίπτωση αυτά καθαυτά, ότι τα μικρά αγγεία δημιουργούν σκλήρυνση κατά πλάκας», τόνισε ο Αμερικανός βιοχημικός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης