Νέα φάρμακα για τη θεραπεία του μελανώματος

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013, 10:47
Νέα φάρμακα για τη θεραπεία του μελανώματος
Μια σημαντική εξέλιξη για τη θεραπεία του μελανώματος ανακοίνωσαν επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Άμστερνταμ, κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για μια ουσιαστική θεραπεία της ασθένειας.

Σύμφωνα με αυτήν, πρόκειται για μια συνδυαστική θεραπεία που περιλαμβάνει τα φάρμακα ιπιλιμουμάμπη (ipi) και anti-PD1, τα οποία καταργούν τις άμυνες του καρκίνου και συρρικνώνουν τους όγκους ακόμη και κατά 75%.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, τα φάρμακα αυτά βοηθούν το ανοσοποιητικό να κάνει μια «επανεκκίνηση», ακόμη και όταν η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για το «ξεκίνημα μιας νέας εποχής» σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της ασθένειας, αφού οι δοκιμές παρουσίασαν αποτελέσματα τα οποία χαρακτήρισαν συναρπαστικά.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η συρρίκνωση των όγκων ήταν εντυπωσιακή, ακόμη και σε ασθενείς που μέχρι πρότινος δεν ανταποκρίνονταν στις άλλες θεραπείες.

Η θεραπεία δοκιμάστηκε επίσης σε ασθενείς με καρκίνο στον πνεύμονα και τους νεφρούς, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του εντέρου.

«Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη θεραπεία του καρκίνου μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος», είπε στη Daily Telegraph ο καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, από το Cancer Research UK. «Τα φάρμακα αυτά μπορούν να στρέψουν τις άμυνες του οργανισμού ενάντια στους όγκους και αρχίζουν να δίνουν πραγματικές 'υποσχέσεις' για τη θεραπεία της ασθένειας, είτε πρόκειται για το μελάνωμα, είτε για άλλες μορφές καρκίνου».

Για εκπληκτικά αποτελέσματα έκαναν λόγο επίσης ερευνητές από το Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Dana – Farber, που πραγματοποίησαν δοκιμές της θεραπείας, ενώ ο καθηγητής Alexander Eggermont από το Ινστιτούτο Gustave Roussy στη Γαλλία, είπε στη «Mail on Sunday», ότι σε πέντε έως δέκα χρόνια το αργότερο, το μελάνωμα ίσως αποτελεί μια ασθένεια που θα θεραπεύεται τουλάχιστον στο 50% των ασθενών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013, 10:50