Ένα νέο όπλο για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχουν πλέον οι ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.

H νέα βιολογική θεραπεία είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (τοσιλιζουμάμπη) η οποία εμποδίζει τη δράση μιας κεντρικής ουσίας της φλεγμονής, της IL-6.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι Έλληνες ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα υπολογίζονται στους 40-50.000. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλει συνήθως τις μικρές αρθρώσεις εμποδίζοντας την κινητικότητα και προκαλώντας πόνο.

 Mε το πέρασμα του χρόνου η φλεγμονή οδηγεί σε καταστροφή των αρθρώσεων και πολλές φορές παραμόρφωση. Oι ασθενείς δυσκολεύονται να ανοίξουν ακόμα και ένα μπουκάλι ή να κουμπώσουν ένα κουμπί.

Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα δεν είναι ηχηρά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση. Oι ασθενείς εμφανίζουν πόνο και παραμόρφωση στις μικρές αρθρώσεις (δάχτυλα χεριών και ποδιών, καρποί) συμμετρικά στις δύο πλευρές του σώματος, πρωινή ακαμψία που διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά, κόπωση, απώλεια όρεξης, χαμηλό πυρετό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες τόνισαν πως η αναζήτηση της συμβουλής του ειδικού ρευματολόγου βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη της οστικής καταστροφής που ξεκινά από τα πρώιμα στάδια της νόσου.

Η αποτελεσματική θεραπεία ανακουφίζει τον ασθενή και προλαμβάνει την εγκατάσταση αναπηρίας.
Σημαντικό ρόλο στη θεραπεία παίζουν τα τροποποιητικά της νόσου φάρμακα δηλαδή τα φάρμακα εκείνα που εκτός από ανακούφιση των συμπτωμάτων ελαττώνουν τη φλεγμονή και εμποδίζουν την καταστροφή των αρθρώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης