Μία νέα μέθοδο βαθμονόμησης της καρδιακής ανεπάρκειας, που ονομάστηκε Larissa Heart Failure Risk Score (σκορ της καρδιακής ανεπάρκειας στη Λάρισα) ανέπτυξε ο καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης.

Η παρουσίαση της νέας μεθόδου έγινε από τον ίδιο και την ομάδα του στο 22ο Καρδιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα (11-13 Οκτωβρίου), όπως αποκάλυψε ο γιατρός στο Πρακτορείο Fm.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε κάτι απλό, το οποίο να χρησιμοποιεί ο γιατρός για να μπορεί να αξιολογεί τη βαρύτητα της πάθησης του ασθενή που μπαίνει στο νοσοκομείο με καρδιακή ανεπάρκεια», δηλώνει ο κ. Τρυποσκιάδης και προσθέτει ότι  «οι δείκτες και τα σκορ που χρησιμοποιούντο μέχρι σήμερα ήταν πολύπλοκα με πάρα πολλές παραμέτρους. Εμείς χρησιμοποιούμε δύο παραμέτρους που παίρνουμε από το ιστορικό συζητώντας με τον ασθενή, και μία παράμετρο που υπάρχει στη γενική αίματος, για να αξιολογήσουμε τη βαρύτητα του αρρώστου».

Η έρευνα διήρκησε πέντε χρόνια και δοκιμάστηκε σε 600 ασθενείς. Η μέθοδος αυτή επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από Ιάπωνες ιατρούς, οι οποίοι δοκίμασαν τη μέθοδο σε 1000 ασθενείς, ενώ στην Cleveland Clinic των ΗΠΑ η ίδια μέθοδος εφαρμόστηκε σε 13.000 ασθενείς με αντίστοιχα αποτελέσματα.

   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης