Ένα νέο φάρμακο, που αποτελεί μείγμα αντισωμάτων από το ανθρώπινο αίμα, φαίνεται ότι θα μπορούσε να σταματήσει την επιδείνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως δείχνουν τα πρώτα ευρήματα μιας δοκιμής.

Οι πρώτες δοκιμές του φαρμάκου Kiovig (ή Gammagard, όπως λέγεται στις Η.Π.Α.), που παράγει η φαρμακοβιομηχανία Baxter International, οι οποίες έγιναν σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Weill του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, δείχνουν ότι η θεραπεία είχε σημαντικό σταθεροποιητικό αποτέλεσμα στους ασθενείς με την επώδυνη νευροεκφυλιστική νόσο, σταματώντας τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και διατηρώντας τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου και της εταιρείας ξεκίνησαν μια μεγάλου εύρους κλινική δοκιμή, για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των πρώτων μικρότερων δοκιμών, και, όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Baxter, δρ Νόρμπερτ Ρίντελ, τα πρώτα αποτελέσματα της νέας δοκιμής είναι «εντυπωσιακά».

Το Kiovig (Gammagard), που χορηγείται με ενδοφλέβια ένεση μια φορά το δεκαπενθήμερο, είναι η εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου ανοσοθεραπείας που ήδη χρησιμοποιείται για διάφορες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει αντισώματα του αίματος εναντίον μιας πρωτεΐνης (β-αμυλοειδές), που, όπως πιστεύουν πολλοί ερευνητές, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ.

Το φάρμακο αυτό μειώνει μέχρι και 42% την πρόοδο της νόσου. Ωστόσο, ένα  από τα μειονεκτήματά του είναι η εύρεση αρκετού αίματος για να καταστεί εφικτή η παραγωγή του σε μεγάλες ποσότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια άλλη μελέτη, υπό τον νευρολόγο Τζόζεφ Κουίν του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον (Πόρτλαντ), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA, διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχουν θεωρηθεί ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του, δεν προσφέρουν κανένα όφελος στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ.

Πάντως, οι άνθρωποι που τρώνε πολλά ψάρια (τα οποία περιέχουν ωμέγα-3), κινδυνεύουν λιγότερο να εμφανίσουν άνοια στην τρίτη ηλικία.

Οι Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν την επίπτωση του DHA (ενός από τα πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) σε 402 ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Αλτσχάιμερ, στους οποίους χορηγούνταν τα σχετικά διατροφικά συμπληρώματα, καθώς και εικονικά χάπια (πλασέμπο). Το αποτέλεσμα ήταν ότι το DHA δεν βοήθησε στη νόσο, καθώς όσοι το έπαιρναν δεν βρέθηκαν σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με όσους λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης